HAG/DEN HAAG | 17.02.2005.

TORBARI IZ SREBRENICE

Svedok tužilaštva potvrđuje tezu odbrane da napadi na srpska sela u Srebrenici 1992. i 1993. godine zapravo bili očajnička potraga za hranom

Branilac opuženog Nasera Orića, britanski advokat Džon Džons/John Jones, nije imao potrebe da u unakrsnom ispitrivanju pobija iskaz svedoka optužbe Nedreta Mujkanovića, koji je od aprila 1992. do avgusta 1993. godine bio hirurg u ratnoj bolnici u Srebrenici.

Mada je Mujkanović potvrdio neke od navoda optužnice o napadima jedinica Armije BiH pod komandom optuženog na srpska sela u području Srebrenice, kao i o paljenju i pljačkanju kuća u tim selima, njegov je iskaz u najvećoj meri podržao osnovnu tezu odbrane da su sve te akcije bile preduzimane “iz očaja”, odnosno da je izgladnelo muslimansko stanovništvo, u potrazi za hranom, napadalo i razaralo srpske kuće.

Odbrana se tako opredelila da samo dopuni sliku o nepodnošljivim uslovima života u Srebrenici 1992. i 1993. godine koji su, kako je Mujkanović opisao, učinili da “ljudima ne upravljaju emocije već nagoni – pre svega nagon za preživljavanje”. On je takođe ponovio kako su civili pratili vojsku u pohodima na srpska sela i pljačkali i palili kuće. “Zvali smo ih tobari, jer su opremljeni torbama, čekali da vojska zauzme selo kako bi što pre ušli u njega i napunili torbe”, opisao je Mujkanović.

Budući da je tužilac tokom glavnog ispitivanja predočio niz dokumenta na kojima stoji potpis optuženog, branilac je danas svojevrsnom “pokaznom vežbom” nastojao da dovede u pitanje pouzdanost procene svedoka koji je za gotovo sve potpise koji su mu pokazani govorio da “liče na Orićev”.

Pravni asistent u timu odbrane Jasmina Ćosić imitirala je potpis Nasera Orića ispisujući ga nekoliko puta na praznom listu papira. Upitan da li mu i ti potpisi “liče na Orićev”, Mujkanović je potvrdno odgovorio, precizirajući da mu dva od ukupno šest ispisanih potpisa ipak “manje liče na Orićev potpis od preostala četiri”.

Odbrana Nasera Orića najavila je da će unakrsno ispitivanje doktora Nedreta Mujkanovića završiti u ponedeljak.