HAG/DEN HAAG | 01.03.2000.

TRIBUNAL ČEKA NOVI IZVJEŠTAJ SVOJIH LIJEČNIKA O TUTI

Haški tribunal je prošlog tjedna poslao u Zagreb svoj liječnički tim da ponovno pregleda optuženog Mladena Naletilića Tutu čija je predaja Tribunalu odgađana iz zdravstvenih razloga

Sljedeći korak Haškog tribunala u vezi s, u više navrata odgađanom, predajom Mladena Naletilića Tute bit će poduzet nakon što Tribunal prouči novi izvještaj svog liječničkog tima o Naletilićevom zdravstvenom stanju.

Glasnogovornik tribunala Jim Landale/Džim Lendeil je danas rekao da bi liječnici, koje je Tribunal prošlog tjedna poslao u Zagreb da ponovno pregledaju Naletilića , trebali u sljedećih nekoliko dana dostaviti Tribunalu svoje mišljenje. Oni se trebaju izjasniti o fizičkoj sposobnosti Tute da podnese transfer u haški pritvor, nakon što su početkom veljače/februara zagrebački liječnici ocijenili da on nije fizički sposoban za put u Hag.

Hrvatska je prošle godine "prijavljena" Vijeću sigurnosti UN zbog nesuradnje u predaji Naletilića, optuženog za zločine nad Bošnjacima u području Mostara. Hrvatska je nakon toga uklonila legalne prepreke za izručenje, no Naletilićevo zdravstveno stanje je, po mišljenju zagrebačkih, kao i Tribunalovih liječnika, tada bilo prepreka izvršenju te obaveze Zagreba prema Tribunalu.

Naletilić je, prema pisanju hrvatskih medija, sredinom prošlog mjeseca premješten iz zagrebačke klinike za bolesti srca u bolnicu za osobe lišene slobode. Najnoviji posjet Tribunalovog liječničkog tima imao je za cilj ispitati ne samo mogućnost da ga se zbrine u pritvorskoj bolnici već i razne metode da mu se sačuva zdravlje. "Mi smo, više od svih drugih, zainteresirani da Tuta bude zdravstveno sposoban za suđenje", naglašava glasnogovornik tužiteljstva Paul Risley/Pol Rizli koji je danas ponovno izrazio optimizam da će problem predaje Naletilića uskoro biti riješen.