HAG/DEN HAAG | 04.10.2002.

TRIBUNAL PREPUŠTA ZORANA MARINIĆA DOMAĆIM SUDOVIMA

Budući da optuženik Zoran Marinić ne pripada kategoriji visokih vojnih i političkih osoba, za koje je zainteresirano tužiteljstvo, optužnica je povučena i slučaj prepušten domaćem sudstvu

Tužiteljstvo Haškog tribunala povuklo je optužnicu protiv Zorana Marinića - bivšeg pripadnika HVO optuženog za zločine u Srednjoj Bosni - uz obrazloženje da, uslijed niskog vojnog ranga, ne spada u kategoriju optuženika za koju je tužiteljstvo zainteresirano.

Još prije četiri godine, Ured tužitelja je najavio da će se fokusirati na optuženike koji su bili na visokim vojnim i političkim pozicijama, budući da Tribunal nema sredstava i vremena suditi svim osobama koje su počinile zločine na području bivše Jugoslavije.

U skladu s takvom "globalnom strategijom", glavna tužiteljica Carla/Karla Del Ponte nedavno je preispitala slučajeve svih optuženika koji su još "u bjekstvu". U skladu s tim, u slučaju Zorana Marinića - kojeg se tereti za napade na Bošnjake u Busovači 1993. - ocijenila je da je prikladnije da mu sude domaći sudovi.

Na prijedlog tužitelja, sudac Amin El-Mahdi je povukao optužnicu i nalog za hapšenje Marinića, čije trenutno boravište Tribunalu nije poznato. Sudac je također naredio da se materijal na kojemu je utemeljena optužnica protiv Marinića preda nadležnom domaćem sudu.