HAG/DEN HAAG | 18.10.1999.

TRIBUNAL SPREMAN POSLATI LIJEČNIČKI TIM DA PROVJERI ZDRAVSTVENO STANJE NALETILIĆA

Haški tribunal još nije službeno obaviješten o odgodi izručenja, ali nakon toga će moći odmah poslati liječnike u Zagreb

Haški tribunal spreman je odmah poslati liječnički tim u Zagreb kako bi provjerio zdravstveno stanje Mladena Naletilića - Tute, kazao je glasnogovornik Tribunala Jim Landale nakon današnje najave hrvatskog ministra pravosuđa da će Naletilićevo izručenje Haškom tribunalu biti odgođeno zbog njegove bolesti.

"Tribunal nije primio službenu obavijest o tome da ministar pravosuđa zasad ne namjerava odobriti izručenje", rekao je danas poslijepodne Landale, objašnjavajući da je to preduvjet za slanje liječničkog tima. "No proveli smo pripreme i, kad to bude zatraženo, spremni smo odmah poslati tim koji će utvrditi je li Naletilić u stanju putovati i boraviti u pritvorskim uvjetima", dodao je on.

Ministar pravosuđa Zvonimir Šeparović je na konferenciji za novinare u Zagrebu danas najavio da zbog Tutinog lošeg zdravstvenog stanja privremeno odgađa njegovo izručenje te je dodao da je Hrvatska spremna prihvatiti međunarodnu liječničku komisiju ako to zatraži Haški tribunal. Inače, Vrhovni sud Hrvatske je u petak donio pravomoćnu odluku o izručenju osnivača "Kažnjeničke bojne", optuženog za zločine nad Bošnjacima u području Mostara. Međutim, ministar pravosuđa se poziva na svoje pravo da zbog "bolesti ili drugog naročito opravdanog razloga" odgodi izvršenje sudske odluke. Posjet međunarodnog liječničkog tima sada je od interesa i za Hrvatsku kako bi potvrdila da su razlozi za odgodu izručenja opravdani.

Vjera Bogati