14.02.2017.

TRIBUNAL TRAŽI CRVENU INTERPOLOVU POTERNICU ZA OPTUŽENIM RADIKALIMA

Pretresno veće kojem je poveren predmet "radikalske trojke" optužene za nepoštovanje suda naložilo Sekretarijatu suda da traži podršku i pomoć Interpola kako bi se sprečila produžena opstrukcija pravde od strane optuženih i vlasti Srbije

Budući da vlasti Srbije još nisu izvršile nalog za hapšenje Petra Jojića, Jove Ostojića i Vjerice Radeta, optuženih za nepoštovanje suda, Pretresno veće je izdalo nalog Sekretarijatu Tribunala da od Interpola traži izdavanje "crvene poternice" za troje zvaničnika Srpske radikalne stranke.

Nalog za hapšenje je, podsetimo, izdat još u januaru 2015. godine, nakon što su Jojić, Ostojić i Radeta optuženi zbog pretnji, zastrašivanja, podmićivanja i drugih vidova uticaja na svedoke u predmetu Vojislava Šešelja, čime su ometali izvršenje pravde.

Pretresno veće je početkom prošle godine naložilo Srbiji da podnosi, prvo mesečne, a zatim dvonedeljne izveštaje o tome šta je – ako išta – učinila kako bi postupila po nalozima za hapšenje "radikalske trojke". Poslednji takav izveštaj Srbija je podnela 18. maja 2016. i nakon toga se više nije oglašavala, uprkos tome što je Pretresno veća početkom avgusta podsetilo beogradske vlasti na tu obavezu i izričito im naložilo da su dužne da izvrše obavezu iz člana 29 Statuta Međunarodnog suda. Nakon toga, 14. septembra prošle godine, za optuženom "trojkom" je izdata međunarodna poternica, ali takođe bez efekta.

Nalažuci Sekretarijatu da traži izdavanje "crvene poternice" za optuženim radikalima, Pretresno veće je izrazilo nadu da bi podrška Interpola mogla osigurati da se spreči dalja opstrukcija izvršenja pravde.