HAG/DEN HAAG | 24.03.2016.

UHAPŠENA FLORANS ARTMAN

Na travnjaku ispred Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju nepuna dva sata uoči izricanja presude Radovanu Karadžiću uhapšena je Florans Artman nakon neuspješnog pokušaja žrtava da je zaštite svojim tijelima. Bivša tužiteljica Karla del Ponte “zapanjena” viješću o hapšenju Artmanove
22.03.2016.

HRVATSKA ŽELI DA SE ŽALI NA "OSUDU" TUĐMANA, ŠUŠKA I BOBETKA

Vlada Hrvatske traži da u svojstvu “prijatelja suda” bude uključena u žalbeni postupak bivših čelnika bosanskih Hrvata jer smatra da su prvostepenom presudom u tom predmetu, na osnovu "nepostojećih dokaza", posthumno osuđena trojica bivših hrvatskih zvaničnika - Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko
20.03.2016.

KARADŽIĆEVA “PRESUDNA SEDMICA”

Nakon petogodišnjeg suđenja i osamnaestomesečnog razmatranja dokaza i većanja o krivici ili nevinosti optuženog, Pretresno veće Tribunala će u četvrtak izreći prvostepenu presudu bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. Kapaciteti Tribunala “rasprodati” do poslednjeg mesta.
HAG/DEN HAAG | 16.03.2016.

TREĆA KAPITULACIJA TRIBUNALA PRED VOJISLAVOM ŠEŠELJEM

Pretresno veće odustalo od naloga srpskim vlastima da preduzmu sve neophodne mere kako bi osigurale prisustvo optuženog izricanju presude, zadovoljavajući se da Šešelja vide na video-konferencijskoj vezi... ukoliko on to bude želeo.
HAG/DEN HAAG | 07.03.2016.

SLUČAJ HADŽIĆ: PRETRESNO VEĆE VRAĆENO NA "POPRAVNI ISPIT"

Žalbeno veće poništilo odluku Pretresnog veća kojom je odbijen zahtev tužilastva za hitni nastavak suđenja Goranu Hadžiću. Prvostepenom veću je naloženo da ispravi greške iz poništene odluke i ponovo proceni da li je optuženi procesno sposoban, te da u skladu s tim definitivno odluči da li će se postupak nastaviti ili obustaviti.
HAG/DEN HAAG | 01.03.2016.

OSPORAVANJE ODGOVORNOSTI ZA MARKALE 2

Odbrana Ratka Mladića uz pomoć norveškog oficira Pera Ojena nastojala osporiti odgovornost za incident na Markalama iz avgusta 1995. godine. Prema Ojenu, u prvom izvještaju vojnih posmatrača UN se navodi da se ne može sa sigurnošću utvrditi koja je od zaraćenih strana ispalila pet minobacačkih granata u pravcu Markala, a on ne zna da li je taj izvještaj naknadno mijenjan
HAG/DEN HAAG | 28.02.2016.
Sledeće sedmice u Tribunalu

MLADIĆ SE VRAĆA U SUDNICU

U završnici svog dokaznog postupka odbrana Ratka Mladića će, iskazom bivšeg višeg vojnog posmatrača UN, nastojati da ospori da su minobacačke granate - koje su 28. avgusta 1995. izazvale drugi masakr na Markalama - ispaljene sa položaja VRS.
HAG/DEN HAAG | 25.02.2016.

BEOGRAD NEĆE DA SA TRIBUNALOM PODELI “POVERLJIVE DETALJE”

Zastupnik Srbije obavestio Tribunal da nije dobio ovlašćenje da s Pretresnim većem podeli poverljive detalje o ozbiljnim problemima izazvanim nalogom za hapšenje “radikalske trojke”, optužene za nepoštovanje suda.
HAG/DEN HAAG | 19.02.2016.

NOVO SUĐENJE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU OVE ILI TEK SLJEDEĆE GODINE?

Ponovljeno suđenje bivšim šefovima državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću bi, po procjeni tužioca, moglo početi najranije u oktobru ove godine. Advokati odbrane, međutim, “preferiraju” da suđenje počne u februaru ili martu sljedeće godine
HAG/DEN HAAG | 18.02.2016.

PRESUDA RADOVANU KARADZIĆU 24. MARTA

Izricanje prvostepene presude Radovanu Karadziću zakazano za 24. mart ove godine. Na kraju suđenja koje je trajalo gotovo pet godina tužilaštvo je, podsetimo, za optuženog zahtevalo kaznu doživotnog zatvora, dok je Karadžić tražio da bude oslobođen po svim tačkama optužnice.
14.02.2016.
Sljedeće sedmice u Tribunalu

“PLAN RADA” ZA NOVO SUĐENJE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU

Rasprava u predmetu Jovice Stanišića i Franka Simatovića na kojoj će se razmotriti “plan rada” za ponovljeno suđenje koje je u decembru prošle godine naložilo Žalbeno vijeće. Bivši šefovi Državne bezbjednosti Srbije su nakon presude i ponovljenog izjašnjavanja o krivici pušteni na privremenu slobodu, a vijeće ih je oslobodilo obaveze prisustva raspravi zakazanoj za petak.
HAG/DEN HAAG | 12.02.2016.

PRESUDA SEŠELJU 31. MARTA

Pretresno veće zakazalo izricanje presude lideru srpskih radikala za poslednji dan marta i naložilo vlastima Srbije da preduzmu sve neophodne mere kako bi osigurale prisustvo Šeselja u sudnici Tribunala
HAG/DEN HAAG | 12.02.2016.

OBDUKCIJA: TOLIMIR UMRO PRIRODNOM SMRĆU

Istraga holandskih vlasti o uzroku smrti Zdravka Tolimira pokazala je da je bivši general VRS, osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog učešća u genocidu i drugim zločinima u Srebrenici i Žepi 1995. godine, umro prirodnom smrću pre tri dana u Pritvorskoj jedinici UN.
HAG/DEN HAAG | 10.02.2016.

SUKOB LOGIKE: ŠTA MUČI GENERALA PRALJKA

Na konferencija o stanju u žalbenom postupku u predmetu bivših lidera Herceg Bosne general Slobodan Praljak postavio pitanje koje ga “dugo muči”, a odnosi se na dokazivanje krivice “van razumne sumnje”
HAG/DEN HAAG | 10.02.2016.

NOVI "UKOR" SRBIJI ZBOG NESARADNJE SA TRIBUNALOM

Na javnoj raspravi o neizvršavanju naloga za hapšenje trojice zvaničnika Srpske radikalne stranke – Petra Jojića, Jove Ostojića i Vjerice Radeta – sudije izrazile “ozbiljnu zabrinutost” zbog nesaradnje Srbije sa Tribunalom i napomenule da je stalno uvjeravanje da je Srbija voljna izvršiti svoje obaveze “besmisleno” sve dok se nešto konkretno ne preduzme.