HAG/DEN HAAG | 29.11.2002.

TUŽILAC RAZOČARAN

Tužilac Dermoth Groome za SENSE: "Razočarani smo presudom ali prihvatamo da nismo prezentirali dovoljno dokaza o Vasiljevićevoj ulozi u zločinu u Pionirskoj ulici". Poziv preostaloj dvojici optuženih za višegradske zločine - Milanu i Sredoju Lukiću - da se dobrovoljno predaju tribunalu

Nakon saopštavanja presude Mitru Vasiljeviću, vođa tima optužbe na prvom suđenju za višegradske zločine pred Haškim tribunalom, Dermot Grum/Dermoth Groome je u izjavi za SENSE izrazio razočarenje tužilaštva činjenicom da je optuženi oslobođen odgovornosti za spaljivanje više od 60 Bošnjaka u Pionirskoj ulici u Višegradu. Međutim, dodaje Grum, "tužilaštvo je sudijama podnelo sve dokaze kojima je u tom trenutku raspolagalo i prihvatamo njihovu odluku da ti dokazi nisu bili dovoljni da bi se Vasiljević proglasio krivim za zločin u Pionirskoj".

Za isti zločin su, podseća tužilac, optuženi Milan i Sredoje Lukić, koji su i dalje u begstvu. Njima i ostalim optuženima koji su još na slobodi presuda Vasiljeviću bi, smatra Grum, mogla da posluži kao dokaz da će u Hagu imati "potpuno i fer suđenje i pažljivo odmerenu presudu". S tim u vezi, Grum je dvojici Lukića uputio sledeću poruku: "Ako danas ovo čuju ili pročitaju, pozivam ih da kontaktiraju tužilaštvo i dogovore se o mirnoj i dobrovoljnoj predaji tribunalu."

U ime glavnog tužioca, Dermot Grum se zahvalio žrtvama i svedocima koji su, uprkos rizicima, došli u Hag da svedoče o svojim stradanjima i zločinima čiji su očevidci bili 1992. godine u Višegradu. U tim se svedočenjima, podsetio je Grum, nije govorilo samo o zločinima Mitra Vasiljevića ili Milana i Sredoja Lukića, već i o "herojskim delima i žrtvovanjima" višegradskih Srba, poput Stanka Pecikoze, koji je spasio na desetine Muslimana pre nego što je, zbog toga, i sam ubijen.

"Tužilaštvo se nada da će deca u školi Vuk Karadžić u Pionirskoj ulici, prekoputa kuće u kojoj je izvršen zločin, učiti o takvim herojima, Srbima i Muslimanima" - zaključio je Dermot Grum, vođa tima optužbe na prvom - i verovatno ne poslednjem - suđenju za višegradske zločine. (kraj)