HAG/DEN HAAG | 15.07.2014.

TUŽILAC: ŠEŠELJEV "BESPREDMETAN" ZAHTEV ZA 12 MILIONA

Uz podsećanje da je lider srpskih radikala legalno pritvoren u skladu sa pravilima Tribunala, zatim da nikada "nije ni pokušao" da ispuni uslove za privremeno puštanje na slobodu, pa čak odbio i inicijativu sudija da to učine umesto njega, kao i da je u proteklih 11 godina odslužio 57 meseci zatvora na koje je osuđen zbog nepoštovanje suda, tužilaštvo smatra da njegov zahtev za isplatu 12 miliona eura odštete zbog neosnovanog pritvora treba odbaciti kao "bespredmetan"

U odgovoru na zahtev Vojislava Šešelja da mu se isplati 12 miliona eura zbog "neosnovanog pritvora", tužilac navodi da za tako nešto ne postoji nijedan pravni osnov i da Pretresno veće ne treba da izađe u susret lideru srpskih radikala.

Šešelj je, podseća tužilac, optužen za najteže ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, zbog čega mu je u februaru 2003. godine, nakon dobrovoljne predaje, određen pritvor. Procedura hapšenja i pritvaranja je, navodi se u današnjem podnesku, obavljena u skladu sa pravilima Tribunala bez i jednog nelegalnog postupka.

Tužilac, dalje, ukazuje da optuženi, iako je tri puta tražio da ga puste na privremenu slobodu, nikada nije "ni pokušao" da ispuni neophodne uslove za takve zahteve iako ih je bio svestan "najmanje od prvog pojavljivanja pred sudom". Nije se, pre svega, potrudio da pribavi garancije države koja bi stala iza zahteva za privremenu slobodu, navodeći, na primer, 2009. godine sledeće: "U mojoj zemlji je na vlasti prozapadna, mafijaška, izdajnička vlada. Njihove garancije ne bih nikad u životu prihvatio. Radije bih umro.".

Zbog takvog stava, navodi tužilac, pritvor mu je do sada automatski produžavan, a nedavno je Pretresno veće i bez zahteva optuženog pokušalo samo da pribavi garancije države Srbije i pusti ga na privremenu slobodu. Bez uspeha, jer je Šešelj odbio da se povinuje "uslovima normalnim za boravak na privremenoj slobodi", pa je postupak obustavljen.

Konačno, tokom dosadašnjeg pritvora optuženi je odslužio tri kazne za nepoštovanje suda u ukupnom trajanju od, kako se navodi u podnesku, 54 meseca (tužiočeva pogrešna računica:15+18+24=57 meseci), što njegov "prazan" pritvorenički staž skraćuje za gotovo pet godina.

Uz podsećanje da je i Žalbeno veće nedavno odbacilo Šešeljev zahtev za obustavu suđenja zbog dužine postupka, optužba navodi da je njegov "predugački" podnesak u kojem zahteva milionsku odštetu pun "nerelevantnih navoda" i "neosnovanih tvrdnji" od kojih su mnoge ranije odbačene. Zbog svega navedenog, Šešeljev zahtev, po tužiocu, treba odbaciti kao "bespredmetan".