HAG/DEN HAAG | 01.02.2008.

TUŽILAC TRAŽI DOŽIVOTNI ZATVOR ZA GENERALA MILOŠEVIĆA

U žalbenom podnesku optužba traži doživotnu kaznu zatvora za bivšeg komandanta SRK Dragomira Miloševića kojeg je Pretresno vijeće u decembru prošle godine osudilo na 33 godine

Tužilaštvo u predmetu protiv Dragomira Miloševića je podnijelo žalbu na presudu kojom je bivši komandant SRK u decembru prošle godine osuđen na 33 godine zatvora za ubistva i nehumana djela počinjena tokom petnaestomjesečne kampanje snajperskog i artiljerijskog terora nad civilnim stanovništvom Sarajeva, od avgusta 1994. do kraja 1995. godine. U podnesku Žalbenom vijeću tužilac tu kaznu kvalifikuje kao "očigledno nedovoljnu" i traži kaznu doživotnog zatvora za generala Miloševića.

Tužilac u žalbi napominje da je Miloševićev predhodnik na poziciji komandanta SRK Stanislav Galić za "prvu rundu" snajpersko-artiljerijskog terora nad civilima Sarajeva, od početka rata do avgusta 1994. godine, osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Milošević je, navodi tužilac, kao Galićev zamjenik bio upoznat sa terorom koje je SRK provodio nad civilima Sarajeva, a nakon preuzimanja funkcije komadanta tog korpusa, ga je nastavio "još intenzivinije, preciznije i prepredenije".

Sarajevo je, podsjeća tužilac, bilo izloženo konstatnim snajperskim i artiljerijskim napadima tokom kojih su civili zapravo bili "glineni golubovi" na meti SRK. Usljed nedostatka vode, hrane i električne energije stanovnici su bili psihički i fizički iscrpljeni do te mjere da su "izgubili volju da žive".

Milošević je, navodi se dalje, imao punu kontrolu nad snajpersko-artiljerijskim napadima i umjesto da implementira bolju strategiju od svog predhodnika on ju je samo "unaprijedio" uvodeći u upotrebu novo oružje - modifikovane avio-bombe "konstruisane kako bi sijale strah" među civilnim stanovništvom.

Činjenica da se Milošević dobrovoljno predao, smatra tužilac, ne može predstavljati olakšavajuću okolnost s obzirom da je s predajom kasnio više do tri godine od objavljivanja optužnice, te iz svih spomenutih razloga, traži kaznu doživotnog zatvora za nekadašnjeg komandanta SRK.