HAG/DEN HAAG | 15.03.2007.

TUŽILAC TRAŽI DOŽIVOTNI ZATVOR ZA VUKOVARSKU TROJKU

Optužba traži da se Mile Mrkšić, Veselin Šljivančanin i Miroslav Radić osude na kazne doživotnog zatvora za ubistvo 264 osobe na poljoprivrednom dobru Ovčara

U zaključku završne reči na suđenju Vukovarskoj trojki, tužilac Marks Mur/Moore je danas zatražio da se Mile Mrkšić, Veselin Šljivančanin i Miroslav Radić proglase krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i osude na kazne doživotnog zatvora.

Istu kaznu tužilac traži i za slučaj da Pretresno veće proglasi trojicu optuženih krivim za naređivanje zločina ili pomaganje i podržavanje njegovog izvršenja. Za propust da spreče ubistvo velikog broja ljudi tužilac za Mrkšića i Šljivančanina takođe traži kaznu doživotnog zatvora, a za Radića zatvorsku kaznu u rasponu od 10 do 15 godina.

Za propust optuženih oficira bivše JNA da kazne počinioce masakra u vukovarskoj Ovčari, tužilac za Mrkšića i Šljivančanina traži kazne od 10 do 15, a za Radića od 8 do 10 godina zatvora. Ako veće utvrdi da pripadnici Teritorijalne odbrane i "Šešeljevci" koji su počinili zločin nisu bili pod kontrolom JNA tada, smatra tužilac, Radića treba osuditi na kaznu od 4 do 6 godina zatvora jer su mu bila podređena najmanje tri pripadnika JNA koji su učestvovali u ubistvima na Ovčari.

Trojica oficira bivše JNA se po oba osnova odgovornosti - individualnoj krivičnoj i komandnoj - terete za ubistvo 264 osobe na poljoprivrednom dobru Ovčara 20. novembra 1991. godine.

Nakon što je tužilac predložio kazne, završnu reč je počela odbrana prvooptuženog Mileta Mrkšića.