HAG/DEN HAAG | 21.03.2007.

TUŽILAŠTVO ODBACUJE ŠEŠELJEVE OPTUŽBE O PRITISKU NA SVEDOKE

Ne ulazeći u detalje – zbog mogućnosti da o tome bude sprovedena istraga – savetnik Karle del Ponte sa indignacijom odbacio optužbe Vojislava Šešelja da je tužilaštvo pritiscima i ucenama pokušalo da obezbedi "lažne svedoke" protiv njega

Anton Nikiforov, savetnik Karle/Carle del Ponte, je na današnjem redovnom brifingu u Tribunalu sa indignacijom odbacio optužbe Vojislava Šešelja da je haško tužilaštvo pritiscima i ucenama pokušalo da obezbedi "lažne svedoke" koji bi na predstojećem suđenju svedočili protiv njega. Na prošlonedeljnoj konferenciji o stanju u postupku Šešelj je, podsetimo, rekao da je Tribunalu predao sudski overene izjave 18 osoba koje tvrde da su bile izložene pretnjama ili pokušajima podmićivanja kako bi svedočile protiv lidera srpskih radikala. Taj Šešeljev dokument je trenutno na prevođenju i nije dostupan javnosti.

Ne želeći da ulazi u detalje, budući da bi o Šešeljevim optužbama mogla da bude pokrenuta istraga, Nikiforov je objasnio da je tužilaštvo – ukoliko kao potencijalne svedoke intervjuiše osobe za koje ima dokaze da su umešane u zločine – dužno da ih o tome na početku razgovora obavesti, kao i da ih intervjuiše u prisustvu advokata i da snima čitav tok razgovora. A to, po Nikiforovu, predstavlja zaštitu prava osumnjičenih, a ne vid pritiska na potencijalne svedoke.

Predstavnik za štampu Tribunala, Refik Hodžić, je dodao da sud ima mehanizme kojima je u stanju da osigura da svi njegovi organi, uključujući i tužilaštvo, rade po najvišim međunarodnim standardima procedure i poštovanja ljudskih prava.