HAG/DEN HAAG | 19.10.2005.

TUŽILAŠTVO PRIZNAJE GREŠKU – ODBRANA TRAŽI "SANKCIJE"

Odbrana Nasera Orića smatra "nečuvenim" što haško tužilaštvo nije sprovelo istragu nakon što je Slobodan Mišić u novembru 1997. u intervjuu "Vranjskim novinama" priznao ubistvo 70-80 muslimanskih civila

Na suđenju Naseru Oriću ponovo je u centru pažnje bilo ime Slobodana Mišića zvanog "Top", dobrovoljca iz Vranja koji se tokom rata u BiH borio na strani srpske vojske u području Fakovića. Nakon što se odbrana žalila da joj tužilaštvo nije obelodanilo dokument sa Mišićevim intervjuom u kojem on opisuje zločine nad bosanskim Muslimanima u Podrinju, tužilac Gramši Difacio/Gramsci Difazzio je pokušao da opravda propust svog tima.

On je danas priznao da je tužilaštvo napravilo grešku i da je "zatajio ljudski faktor", ali još ne zna kako je do toga došlo: da li zato što su "prevideli" dokument ili je neko u timu smatrao da on nije "oslobađajućeg" karaktera i ne potpada pod pravilo 68. Dodao je da stručni saradnici tužilaštva rade na pretraživanju i da će odbrani do sutra dostaviti sve što se u vezi sa Mišićem nalazi u arhivi, čime bi "šteta bila ublažena". Tužilaštvo tvrdi da o Mišiću u njihovoj arhivi nema mnogo dokumenata, jer je on odbio da razgovara sa haškim istražiteljima. U dokumentima koje su dobili iz Srbije, objasnio je Difacio, stoji da je Mišić na saslušanju kod istražnog sudije u Vranju rekao da je pre intervjua "mnogo pio" i da "ne može da se seti da li je uopšte rekao bilo šta od onog što je objavljeno." Pošto se istreznio, Mišić je tvrdio da "nije ubijao nikakve civile, niti ratne zarobljenike".

Odbrana se nije lako pomirila sa ovakvim objašnjenjem, navodeći da se iz izveštaja suda u Vranju vidi da je u istrazi saslušano sedam svedoka koji navode da je Mišić bio učesnik rata u BiH u području Fakovića. Jedan od svedoka je, tvrdi branilac Džon Džons/John Jones, potvrdio da je Mišić odsekao glavu jednom od Muslimana i nabio je na ogradu neke kuće u blizini Fakovića. On je naglasio da je "tužilaštvo postupilo nečuveno, jer ovaj slučaj nije ispitalo", te da takvo njihovo ponašanje "više otvara nove teme, nego što rešava postojeći problem".

Rasprava će biti nastavljena sutra, ali je malo verovatno da će tu biti i završena s obzirom na to da se u podnesku odbrane od veća traži da "sankcioniše" ovakvo ponašanje tužilaštva.

O Slobodanu Mišiću je bilo reči i tokom svedočenja Ibre Alića, koji je potvrdio neke od navoda iz "ispovesti ubice" objavljene u "Vranjskim novinama". Alić je prve dve godine rata proveo u širem području Fakovića kao, kako je rekao, "medicinski brat" koji je pomagao ranjenim borcima i civilima. On je potvrdio da je u Fakovićima bila vojska a ne samo seoske straže, kao i da su muslimanski "naoružani i nenaoružani civili" u tom području svakodnevno ubijani granatama, iz zaseda pri potragama za hranom, ali i prilikom upada srpske pešadije u muslimanska sela.

Svedočenje Ibre Alića biće nastavljeno u naredna dva dana.