HAG/DEN HAAG | 29.11.2011.

TUŽILAŠTVO PROTIV PRIVREMENOG OSLOBAĐANJA PETKOVIĆA

U odgovoru na zahtev Milivoja Petkovića za privremenim oslobađanjem do izricanja presude, tužilaštvo poziva Veće da odbaci taj zahtev jer je "u suprotnosti sa ciljevima Tribunala da doprinese stabilnosti u bivšoj Jugoslaviji", "podriva njegov kredibilitet" i ima "štetne efekte na žrtve i svedoke"

Tužilaštvo traži od Pretresnog veća da odbaci zahtev Milivoja Petkovića, bivšeg zapovednika Glavnog stožera HVO, za privremenim oslobađanjem do izricanja presude šestorki ratnih lidera Herceg Bosne.

Petković je podneo zahtev da bude oslobođen na neodređen period odnosno do izricanja presude, što, prema tužilaštvu, znatno povećava "rizik od bekstva". Stoga bi veće, navodi tužilaštvo, trebalo da "pokaže veću kontrolu nad optuženim u pogledu privremenog oslobađanja u ovako poodmakloj fazi procesa".

Tužilaštvo takođe tvrdi da "nisu ispravne Petkovićeve sugestije da pretpostavka nevinosti mora da ograničava boravak u pritvoru". U odgovoru na Petkovićev zahtev poziva se na ranije odluke Žalbenog veća u drugim predmetima prema kojima "prezumpcija nevinosti ne igra ključnu ulogu prilikom odlučivanja o privremenom oslobađanju. U suprotnom, niko od optuženih ne bi mogao da bude pritvoren, jer su svi pod pretpostavkom nevinosti".

Među ostalim argumentima koje ističe protiv Petkovićevog oslobađanja, tužilaštvo navodi da u poodmakloj fazi postupka oslobađanje optuženih može da ima "štetan efekat na svedoke i žrtve". To bi, po tužilaštvu, bilo u suprotnosti sa ciljem Tribunala da doprinese "stabilnosti na teritoriji bivše Jugoslavije" idoprinelo bi "podrivanju njegovog kredibiliteta" u regionu.

Prilikom odlučivanja veće bi, smatra tužilaštvo, trebalo da uzme u obzir i složenost i obim procesa u kojem se šestorici bivših lidera Herceg Bosne - Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću – sudi po 26 tačaka optužnice za zločine protiv čovečnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i kršenja zakona i običaja ratovanja. Suđenje bivšim čelnicima Herceg Bosne je počelo krajem aprila 2006. godine, postupak je zaključen početkom marta 2011. godine, a datum izricanja presude još nije preciziran.