HAG/DEN HAAG | 28.11.2011.

TUŽILAŠTVO SE PROTIVI PRIVREMENOM OSLOBAĐANJU PRLIĆA

Tužilaštvo uložilo žalbu na odluku Pretresnog vijeća da se Jadranku Prliću odobri privremeni boravak na slobodi u trajanju od tri mjeseca. Odluka kojom je Prliću ostavljena mogućnost da privremeni boravak na slobodi neograničeno produžava do izricanja presude po tužiocu, "podriva kredibilitet Tribunala"

Tužilaštvo je uložilo žalbu na odluku Pretresnog vijeća francuskog sudije Žan-Kloda Antonetija/Jean-Claude Antonetti da se bivši premijer Herceg Bosne Jadranko Prlić pusti na tromjesečnu privremenu slobodu, koja se bi se zatim mogla produžiti sve do izricanja presude.

Tužilaštvo u žalbi, između ostalog, navodi da Vijeće prilikom donošenja odluke nije pridalo dovoljnu težinu činjenicama da je postupak protiv bivših čelnika Herceg Bosne u poodmakloj fazi, da nije uzelo u obzir efekte koje bi oslobađanje optuženog moglo imati na situaciju u regionu, kao i da nisu ispunjeni odgovarajući humanitarni uslovi koji bi opravdali tromjesečno privremeno oslobađanje optuženog.

Vijeće je, po tužilaštvu, "prekršilo svoja ovlaštenja" jer je svojom odlukom ostavilo otvorenu mogućnost da se Prlićev privremeni boravak na slobodi neograničeno produžava. U žalbi se, naime, precizira da je Vijeće odlukom od 24. novembra "ustanovilo proceduru" po kojoj Prilićeva odbrana prije isteka tromjesečnog perioda može podnijeti novi zahtjev za produženje privremenog boravka optuženog na slobodi.

U žalbi se ukazuje da takva odluka Pretresnog vijeća "podriva kredibilitet Tribunala među svjedocima i žrtvama". "Taj kredibilitet će biti dodatno podrivan što više optuženih u ovom i drugim slučajevima bude puštano na privremenu slobodu samo zato jer više nema potrebe za njihovim prisustvom u sudnici", navodi tužilac Daglas/Douglas Stringer.

Suđenje Jadranku Prliću i ostaloj petorici bivših lidera Herceg Bosne Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću je, podsjetimo, počelo krajem aprila 2006. godine. Postupak je, nakon gotovo pet punih godina suđenja, zaključen početkom marta ove godine. Datum izricanja presude još nije preciziran.