20.05.2016.

TUŽILAŠTVO TRAŽI DA SE SUĐENJE HADŽIĆU FORMALNO ZAKLJUČI

Budući nema realnih izgleda da će se suđenje Goranu Hadžiću ikada moći nastaviti – što zbog poodmaklog stadija bolesti optuženog, što zbog odluka Pretresnog vijeća koje su "nepopravljivo kompromirovale postupak" - tužilaštvo traži formalno zaključenje postupka

Glavni tužilac Serž Bramerc/Serge Brammertz potpisao je zahtev za formalno zaključenje postupka protiv Gorana Hadžića, bivseg premijera vlade SAO Istočna Slavonija, a potom i predsjednika samoproglašene Republike Srpska Krajina, pošto smatra da “nema realnih izgleda” da će se ikada steći uslovi da se suđenje nastavi.

Uprkos podmaklom stadiju Hadžićeve bolesti i jasne upute Žalbenog vijeća da se suđenje “ili nastavi ili zaključi”, Pretresno vijeće je, navodi se u podnesku, odlučilo da se postupak obustavi na neodređeno vrijeme. Istovremeno, Hadžiću je omogućeno da stupi u kontakt sa svjedocima odbrane koji još nisu svjedočili čime je, smatra tužilac, “kompromitovan postupak”.

Te odluke su, navodi se u podnesku, ostavile jasan utisak da je Pretresno vijeće odustalo od mogućnosti da će se suđenje ikada nastaviti i opredijelilo se za “de facto” prekid postupka. Pošto nema realnih izgleda da se suđenje nastavi, kao ni mogućnosti da se povrati integritet postupka, zaključuje tužilac, nema nikakve legitimne svrhe da odluka o prekidu postupka na neodređeno vrijeme ostane na snazi. Tužilaštvo, zato, ne vidi drugo rješenje nego da se postupak protiv Hadžića i formalno okonča.

Tužilaštvo je zaključilo izvođenje svojih dokaza u oktobru 2013. godine, a suđenje je suspendovano u oktobru 2014. godine par mjeseci prije nego što je trebalo da se zaključi dokazni postupak odbrane. Hadžić, kojem je dijagnosticiran neizlječivi moždani tumor, odbija da se saglasi da se postupak može nastaviti bez njegovog fizičkog prisustva u sudnici.