HAG/DEN HAAG | 03.02.2014.

TUŽILAŠTVO TRAŽI PREISPITIVANJE PRESUDE PERIŠIĆU

Tužilaštvo traži od Žalbenog veća da odbaci standard "konkretne usmerenost" i primenom ispravnog pravnog standarda ponovo razmotri presudu kojom je bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić oslobođen odgovornosti za pomaganje i podržavanje zločina u Sarajevu i Srebrenici

Žalbeno veće mora da preispita odluku kojom je Momčila Perišića oslobodilo odgovornosti za pomaganje i podržavanje zločina počinjenih u Sarajevu i Srebrenici od juna 1993. do novembra 1995. godine, navodi se u danas objavljenom podnesku tužilaštva. Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije je, podsetimo, u martu prošle godine oslobođen odgovornosti za pomaganje i podržavanje a prvostepena kazna od 27 godina zatvora je ukinuta.

Tužilaštvo navodi da je preispitivanje neophodno kako bi se "ispravila nepravda koja je naneta primenom pogrešnog pravnog standarda desetinama hiljada ubijenih ili ranjenih muškaraca, žena i dece". Opravdanost preispitivanja se, po oceni tužilaštva, zasniva na nedavnoj presudi u predmetu kosovske četvorke u kojoj je Žalbeno veće zaključilo da su sudije u Perišićevom predmetu pogrešile kada su "prvi i poslednji put" tražile dokaze o "konkretnoj usmerenosti" na činjenje zločina kao element odgovornosti za pomaganje i podržavanje. U slučaju "kosovske četvorke" Žalbeno veće je zaključilo da je standard konkretne usmerenosti "suprotan tribunalovoj sudskoj praksi i međunarodnom običajnom pravu".

Preispitivanje presude je, po tužilaštvu, "vanredna mera" ali istovremeno i mogućnost da seispravi "ekstremna nepravda". Do takvog zaključka su, navodi se u podnesku, došli i sudije Meron i Šahabudin priznajući u ranijim predmetima da postoje "retki i izuzetni slučajevi" koji izlaze iz opsega žalbenog postupka ili postupka po reviziji i koji opravdavaju preispitivanje kako bi se sprečilo neostvarenje pravde. Sudija Šahabudin je naveo da bi "vrata za otklanjanje posledica eventualnog nesumnjivog neostvarenja pravde trebalo držati širom otvorenim u ustanovi čija je misija da donese međunarodnu krivičnu pravdu regionu kojem je ona potrebna."

U saopštenju za javnost glavnog tužioca Serža Bramerca/Serge Brammertz se navodi da će "ponovno razmatranje drugostepene presude u predmetu Perišić pomoći u ostvarenju pravde za žrtve, što je prvenstveni cilj tužilaštva, Međunarodnog suda kao i međunarodnog krivičnog pravosuđa u celini".

Odlukom u kosovskom predmetu, "žalbeno veće je pokazalo svoju nezavisnost, nepristranost i sposobnost za kritičko razmišljanje i doprinijelo je jačanju sistema međunarodnog pravosuđa i vladavine prava. Tužilaštvo sada traži od Žalbenog veća da preduzme sledeći korak potreban da bi se ispravila potvrđena greška tako što će ponovo uzeti u razmatranje drugostepenu presudu u predmetu Perišić i odlučiti o Perišićevoj krivičnoj odgovornosti za pomaganje i podržavanje zločina u Sarajevu i Srebrenici na osnovu ispravnog pravnog standarda", navodi se u saopštenju glavnog tužioca. Tužilaštvo takođe traži od veća da primenom ispravnog pravnog standarda odluči o preostalim Perišićevim osnovama za žalbu koje su odbačene kada je oslobođen odgovornosti za pomaganje i podržavanje.