HAG/DEN HAAG | 06.12.2005.

TUŽILAŠTVO TRAŽI REVIZIJU "SLUČAJA BLAŠKIĆ"

Skinut status poverljivosti sa više sudskih naloga izdatih povodom tužiočevog zahteva za "reviziju i ponovno razmatranje" slučaja Tihomira Blaškića. Tužilaštvo tvrdi da raspolaže "novim činjenicama" koje će dokazati iskazima dvojice zaštićenih svedoka i još jednim, za sada nepreciziranim, dokazom.

Skidanjem statusa poverljivih dokumenata sa serije sudskih naloga iz oktobra i novembra 2005. godine, u Haškom tribunalu je danas potvrđeno da tužilaštvo zahteva "reviziju i ponovno razmatranje" slučaja Tihomira Blaškića. Informacije o tome su ovog leta "procurile" u hrvatskim medijima, ali se Tribunal do danas nije tim povodom javno oglašavao.

Danas je obelodanjeno nekoliko naloga i odluka sudija Merona i Pokara/Pocar, bivšeg i sadašnjeg predsednika Tribunala, kojima se imenuje sudija koji će voditi postupak revizije, zamenjuje jedan od sudija Žalbenog veća i odgovara na zahteve odbrane Tihomira Blaškića da joj se odobri dodatno vreme za pripremu odgovora na zahtev tužioca.

Nije, međutim, obelodanjen ključni dokument: zahtev tužilaštva od 29. jula ove godine za "reviziju i ponovno razmatranje" slučaja Blaškić, koji do daljeg zadržava status poverljivog dokumenta. Iz jedne od danas objavljenih odluka, kojom je odbrani produžen rok za dostavljanje odgovora, može se zaključiti da se taj zahtev zasniva na iskazima dvojice zaštićenih svedoka i još jednom dokazu koji, po tužilaštvu, ukazuju na "nove činjenice" zbog kojih se traži revizija postupka.

Žalbeno veće je, podsetimo, 29. jula prošle godine poništilo prvostepenu presudu kojom je Tihomir Blaškić bio osuđen na 45 godina, oslobodilo ga odgovornosti po gotovo svim tačkama optužnice i izreklo mu kaznu od 9 godina zatvora zbog protivpravnog zatočavanja Bošnjaka i njihovog korišćenja za kopanje rovova i “žive štitove”. Blaškić je istog dana oslobođen iz Pritvorske jedinice u kojoj je proveo više od 8 godina.