02.05.2016.

TUŽILAŠTVO TRAŽI UKIDANJE "IZOPAČENE" PRESUDE ŠEŠELJU

U najavi žalbe na oslobađajuću presudu lideru srpskih radikala, tužilaštvo traži da Žalbeno veće preinači "izopačenu" prvostepenu presudu , proglasi optuženog krivim i odmeri mu odgovarajuću kaznu ili da, alternativno, naloži novo suđenje.

Tužilaštvo je danas, poslednjeg dana predviđenog roka, podnelo najavu žalbe na oslobađajuću presudu lideru srpskih radikala Vojislavu Šešelju, izrečenu 31. marta ove godine. Žalba se zasniva na dva osnova: pogrešnoj primeni prava i pogrešno utvrđenim činjenicama.

U prvom žalbenom osnovu se navodi da presuda ne sadrži dovoljna obrazloženja za ključne zakljucke Pretresnog veća, da je izostala nužna analiza argumenata tuzilaštva i relevantnih dokaza, kao i prosuđivanje o suštinskim pitanjima slučaja, kao i da se ne objašnjava materijalno pravo na kojem se presuda zasniva. Te greške, smatra tužilaštvo, "izopačile" su mnoge delove presude i, kumulativnim delovanjem, "obezvredile je u celini".

Među "izopačenim" delovima presude, kako se navodi u najavi žalbe, su zaključak da nije dokazano postojanje sistematskog i rasprostranjenog napada na civilno stanovništvo , kao i prihvatanje argumentacije optuženog da civili nisu proterivani iz svojih kuća i naselja, već su bežali iz zone borbenih dejstava, u autobusima obezbeđenim "humanitarnim gestom" srpskih vlasti.

U drugom žalbenom osnovu tužilaštvo ukazuje na pogrešno utvrđenje činjenice koje su dovele do oslobađanja optuženog i "pobačaja" ili neostvarenja pravde.

Na osnovu celine izloženih dokaza, navodi se u najavi žalbe, "ni jedno razumno veće" ne bi moglo zaključiti da nisu dokazani elementi zločina protiv čovečnosti; odgovornost optuženog kao člana udruženog zločinačkog poduhvata; njegova uloga u podsticanju na vršenje zlocina; njegovo pomaganje i podržavanje "šešeljevaca" koji su činili zločine; njegovo direktno učešće u progonu, deportaciji i nehumanim delima i, konačno, njegova krivična odgovornost.

Zbog svega toga, tuzilaštvo od Žalbenog veća traži da preinači prvostepenu presudu, proglasi Šešelja krivim za ratne i zločine protiv čovečnosti i odmeri mu odgovarajuću kaznu, ili da - alternativno - naloži novo suđenje.