HAG/DEN HAAG | 22.10.2003.

TUŽILAŠTVO ZAHTIJEVA 15 DO 20 GODINA ZATVORA ZA DARKA MRĐU

Odbrana smatra da kazna ne bi trebalo da bude veća od 15 godina

Posto je bivši policajac Darko Mrdja priznao da je kriv, to jest da je učestvovao u masakru više od 200 civila 21. avgusta 1992. na planini Vlašić Haški tribunal neće ni otvarati proces protiv njega, nego će samo odlučiti o visini kazne. Danas je s tim u vezi saslušan svjedok Midhat Mujkanović, koji je jedan od 12 preživjelih u masakru na Vlašiću.

"Jedno izuzetno lijepo mjesto pretvoreno je u masovnu grobnicu", rekao je Mujkanović.

Pozvana da svjedoči u ime porodica žrtava, Seada Karabašić je rekla da veliki broj tijela 237 ubijenih Bošnjaka i Hrvata još nije nadjen. "Mjesto gdje su oni zakopani ostalo je nepoznato", rekla je ona.

Na današnjem sudskom zasjedanju Darko Mrdja je potvrdio svoju izjavu datu u julu. "Učestvovao sam u odvajanju i egzekuciji nedužnih ljudi", rekao je on i porodicama žrtava izrazio "iskreno žaljenje". "Nisam to učinio što mi se to svidjalo niti što sam mrzio te ljude, nego zato što mi je naredjeno da to učinim. Nisam imao hrabrosti da odbijem naredjenje. Da sam to učinio, bio bih i sam ubijen. To što se desilo, pamtiću dok sam živ", rekao je Mrdja.

Tužilaštvo je zatražilo kaznu izmedju 15 i 25 godina zatvora za Darka Mrdju, dok je odbrana mišljenja da bi svaka kazna preko 15 godina bila preteška. Sud, medjutim, nije precizirao datum kad će donijeti presudu.