HAG/DEN HAAG | 22.03.1999.

TUŽITELJ TRAŽI NAJMANJE 10 GODINA ZATVORA

Završne riječi na suđenju Zlatku Aleksovskom

U zaključku suđenja Zlatku Aleksovskom tužitelj je predložio kaznu od najmanje deset godina zatvora zbog nelegalnih postupaka prema zarobljenim Bošnjacima u vojnom zatvoru Kaonik kod Busovače, za koji je Aleksovski bio nadležan. Zlostavljanja zatočenika u Kaoniku su, po tužitelju, bila dio sistematske politike etničkog čišćenja Bošnjaka u Srednjoj Bosni, naglašava tužitelj.

Iako obrana, koja će svoju završnu riječ iznijeti u sutrašnjem nastavku suđenja, tvrdi da je optuženi bio samo civilni upravitelj vojnog zatvora bez nadležnosti nad vojnim čuvarima, tužitelj Grant Niemann je danas zaključio da čak i ako je optuženi "de iure" bio samo upravitelj, on je mogao djelovati da spriječi zlostavljanja, ali to nije učinio. Bošnjaci, mahom civili, bili su u Kaoniku premlaćivani, držani u nehigijenskim uvjetima, korišteni kao živi štit i odvođeni na kopanje rovova gdje su neki i ubijeni, kaže se u optužnici.

Od tri točke optužnice protiv Aleksovskog, jedna se odnosi na kršenja ratnog prava i običaja (povrede dostojanstva osobe), a dvije na teške povrede Ženevskih konvencija (nehumane postupke i nanošenje teških patnji i ozljeda). Ženevske konvencije tiču se postupaka prema ratnim zarobljenicima i civilima. Za njihovo provođenje nadležne su države te se stoga primjenjuju u međudržavnim sukobima. Te dvije točke bi otpale ukoliko bi obrana dokazala da hrvatsko-bošnjački sukob u Srednjoj Bosni nije bilo međunarodnog karaktera, te da tamo u vrijeme koje pokriva optužnica nije bilo pripadnika Hrvatske vojske. Tužitelj je danas opširno govorio o primjenjivosti Ženevskih konvencija, ustvrdivši da je haški Tribunal nadležan suditi djelima definiranim tim konvencijama čak i ako ne utvrdi međunarodni karakter nekog sukoba. Premda drži nepobitnim da je sukob između ABiH i HVO u Srednjoj Bosni bio međunarodni - jer je "HVO djelovao kao agent Hrvatske" i jer su pripadnici HV bili prisutni na teritoriju BiH - Niemann je danas pozvao suce da prirodu sukoba ne stave na prvo mjesto i da "ne oklijevaju u pitanju svoje nadležnosti za kršenja humanitarnog prava."

Ako bi suci odbacili optužbe za teške povrede Ženevskih konvencija, ostaje optužba da su postupci prema bošnjačkim zarobljenicima predstavljali kršenja ratnog prava i običaja, koji se moraju poštivati u svakom oružanom sukobu. U tom kontekstu tužitelj dokazuje i optuženikovu individualnu krivičnu odgovornost - osobno sudjelovanje u zločinu (od poticanja do nedjelovanja) i odgovornost nadređenog ako nije spriječio ili kaznio kršenja.

Suđenje Aleksovskom započelo je u januaru prošle godine, a dokazni postupak, tokom kojeg je optužba izvela 38, a obrana 26 svjedoka, zaključen je u septembru. Na završne riječi čekalo se šest mjeseci dok Žalbeno vijeće nije prihvatilo prijenos dvaju svjedočenja iz predmeta Blaškić koja se odnose na karakter hrvatsko-bošnjačkog sukoba.