HAG/DEN HAAG | 26.06.2016.
Sledeće sedmice u Tribunalu

U ČETVRTAK PRESUDA STANIŠIĆU I ŽUPLJANINU

Žalbeno veće Tribunala će u četvrtak 30. juna izreči konačnu presudu nekadašnjim čelnicima policije bosanskih Srba Mići Stanišiću i Stojanu Župljanina.

Prvi ratni ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Mićo Stanišić i bivši načelnik Centra službi bezbednosti Banja Luka Stojan Župljanin su, prvostepenom presudom iz marta 2013. godine, proglašeni krivim za zločine počinjene 1992. godine nad Muslimanima i Hrvatima u dvadesetak bosansko-hercegovačkih opština i osuđeni su na po 22 godine zatvora. Na presudu su se žalile obe strane.

Na žalbenoj raspravi održanoj u decembru prošle godine tužilaštvo je zahtevalo da se "neadekvatna" kazna od 22 godine zatvora "značajno uveća" (na 30 do 40 godina), dok je odbrana tražila da se osuđeni oslobode po svim tačkama optužnice ili da im se izreknu znatno blaže kazne. Branioci su, takođe, tražili obustavu postupka ili ponavljanje suđenja pošto je jedan od prvostepenih sudija, Danac Frederik Harhof/Harhoff, zbog navodne pristrasnosti diskvalifikovan iz prvostepenog veća koje je sudilo Vojislavu Šešelju.

Izricanje presude Žalbenog veća zakazano je za 15:30 sati.