HAG/DEN HAAG | 10.11.2004.

U FEBRUARU ŽALBENA PRESUDA ZA ČETVORKU IZ OMARSKE

Dragoljub Prcać, Miroslav Kvočka, Mladjo Radić i Zoran Žigić čekaju ishod žalbi na presudu kojom su proglašeni krivim za zločine u zloglasnim prijedorskim logorima i osudjeni na kazne u rasponu od 5 do 25 godina zatvora

Presuda Žalbenog veća u slučaju Miroslava Kvočke, Mladje Radića, Zorana Žigića i Dragoljuba Prcaća biće izrečena u februaru sledeće godine, saopštila je na konferenciji o stanju u žalbenom postupku sudkinja Ines Monika Vajnberg de Roka/Ines Monica Weinberg de Roca.

Prvostepenom presudom iz novembra 2001. godine optuženi su proglašeni krivim za zločine počinjene u prijedorskim logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje u leto 1992. godine i osudjeni: Kvočka na 7, Radić na 20, Žigić na 25 i Prcać na pet godina zatvora. Rasprava o njihovim žalbama vodjena je u martu ove godine.

Prvostepenom presudom je za iste zločine, na šest godina zatvora, osudjen i Milojica Kos, ali se on nije žalio i u medjuvremenu je, nakon dve trećine odslužene kazne, pušten na slobodu u julu 2002. godine.