07.04.2017.

U MAJU POČINJE PONOVLJENO SUĐENJE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU

Bivšim šefovima Državne bezbednosti Srbije će se ponovo suditi za osnivanje, pomoć, podršku i rukovođenje tajnim policijskim i paravojnim jedinicama koje su od 1991. do 1995. počinile zločine u Hrvatskoj i BiH.

Novo suđenje bivšim šefovim Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću trebalo bi da počne u drugoj polovini maja ove godine. Predsedavajući sudija Barton Hol/Burton Hall je na današnjoj konferenciji o stanju u postupku najavio da će predraspravna konferencija biti održana u sedmici koja počinje 15. maja te da će, u zavisnosti od njenog ishoda, suđenje početi nedelju dana kasnije, dakle u sedmici koja počinje 22. maja.

Obojica optuženih su privremeno oslobođeni do početka suđenja i nisu prisustvovali današnjoj statusnoj konferenciji, na kojoj je bilo reči o toku priprema za početak suđenja. Optužba i odbrana se, kako je rečeno, nisu usaglasili oko iskaza svedoka sa prvog suđenja koji bi se mogli uvesti u dokaze bez ponavljanja svedočenja. Pretresno veće će, kako je saopšteno, ograničiti izvođenje dokaza na one sa prethodnog suđenja, a izuzetno će se dozvoliti novi dokazi ukoliko stari više nisu dostupni ili nisu bili dostupni u vreme prvog suđenja. Odbrane su uložile podneske o zdravstvenom stanju obojice optuženih koje sudije još razmatraju, ali o tome se danas nije javno govorilo.

Stanišić i Simatović se, podsetimo, terete za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem prisilnog i trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva iz velikih delova Hrvatske i BiH, koje je počinjeno putem ubistava, deportacija, prisilnog premeštanja i progona. Mada je zaključilo da su na područjima SAO Krajine i SAO Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema u Hrvatskoj, kao i opštinama Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Sanski Most, Trnovo i Zvornik u BiH počinjeni zločini nad tamošnjim Hrvatima i Muslimanima, Pretresno veće sudije Alfonsa Orija/Alphons Orie je u maju 2013. godine većinom glasova oslobodilo Stanišića i Simatovića, zaključujući da njihova pomoć i podrška srpskim snagama u Hrvatskoj i Bosni nije bila "konkretno usmerena" na činjenje zločina.

Žalbeno veće je u decembru 2015. godine poništilo oslobađajuću presudu Stanišiću i Simatovicvhu i naložilo novo suđenje.