HAG/DEN HAAG | 02.02.2005.

U PETAK KONAČNA PRESUDA DRAGANU NIKOLIĆU “JENKIJU”

Odluka o žalbi na kaznu od 23 godine zatvora, čijim je izricanjem Raspravno veće izašlo iz okvira kazne koju su zajednički predložili optužba i odbrana. Porodice žrtava obraćaju se Nikoliću tražeći informacije o svojim najbližima

Presuda Žalbenog veća u slučaju Dragana Nikolića biće izrečena u petak 4. februara posle podne – najavljeno je danas u Haškom tribunalu.

Dragan Nikolić zvani Jenki bio je komandant logora Sušica kod Vlasenice od juna do septembra 1992. godine i protiv njega je u novembru 1994. godine podignuta prva optužnica Haškog tribunala. Uhapšen je i prebačen u Hag u aprilu 2000. godine a u septembru 2003. se izjasnio krivim za 9 ubistava i 4 slučaja mučenja, pomaganje u silovanjima i učešće u progonu nesrpskog stanovništva iz tog dela istočne Bosne.

U sporazumu o priznanju krivice optužba i odbrana su za optuženog predložili kaznu u rasponu od 15 do 20 godina, ali je Raspravno veće izašlo iz tih okvira i osudilo Nikolića na 23 godine zatvora. Prvostepena presuda izrečena je 18. decembra 2003. godine.

Odbrana je uložila žalbu koju je, praktično, podržala i optužba. Obe strane smatraju da je Raspravno veće napravilo grešku time što je izašlo iz okvira zajednički predložene kazne.

Na žalbenoj raspravi krajem novembra prošle godine Nikolić je rekao da se – uprkos kazni koja mu je izrečena - “ni jednog trenutka nije pokajao zbog odluke da se pozitivno izjasni o krivici.” Pozivajući i ostale optužene da priznaju krivicu i tako “doprinesu pomirenju”, Nikolić je ukazao da je “suočavanje s istinom bolno i gorko”, ali je to po njemu ”jedini put koji nudi budućnost” i kojim se “izlazi iz lavirinta poricanja.” On je takodje pozvao porodice žrtava da mu se “bez straha i ustezanja” obrate ako smatraju da bi on mogao da im pomogne nekom informacijom, jer je on za to, kako je rekao, “bezrezervno spreman.”

U protekla dva meseca nekoliko porodica žrtava se obratilo Nikoliću sa pitanjima o sudbini svojih najbližih. Neki su to učinili i posredstvom naše agencije.