HAG/DEN HAAG | 13.01.2005.

U PONEDELJAK TREĆA TRIBUNALOVA PRESUDA ZA SREBRENICU

Najavljena odluka u slučaju Vidoja Blagojevića i Dragana Jokića, bivših oficira VRS optuženih za učešće u srebreničkim zločinima u julu 1995. Za te zločine pred Tribunalom su do sada osudjeni Dražen Erdemović, Radislav Krstić, Momir Nikolić i Dragan Obrenović

Presuda Vidoju Blagojeviću i Draganu Jokiću, bivšim oficirima VRS optuženim za zločine u Srebrenici u julu 1995., biće izrečena u ponedeljak 17. januara 2005. u 14,30 sati - najavljeno je danas u Tribunalu.

U vreme srebreničke operacije VRS Vidoje Blagojević je bio komandant Bratunačke brigade, dok je Dragan Jokić bio na dužnosti načelnika inženjerije Zvorničke brigade. Njihovo sudjenje je trajalo od maja 2003. do jula 2004. godine. U završnim rečima, krajem septembra i početkom oktobra prošle godine, tužilaštvo je za Blagojevića predložilo kaznu od 32. a za Jokića izmedju 15 i 20 godina zatvora. Odbrana obojice optuženih je zatražila oslobadjajuće presude.

Konačna reč je na Pretresnom veću kojim je u slučaju Blagojevića i Jokića predsedavao kineski sudija Daćun/Daqun, a u čijem su sastavu još i Ukrajinac Vasilenko/Vassylenko i Argentinka Argibej.

Biće to, inače, treća tribunalova presuda za zločine koji su u leto 1995. počinjeni u Srebrenici. Bivši komandant Drinskog korpusa VRS, general Radislav Krstić, osudjen je 35 godina zatvora i izdržava kaznu u Velikoj Britaniji, dok je bivši pripadnik Desetog diverzantskog odreda VRS, Dražen Erdemović, koji je priznao krivicu za učešće u pogubljenju više od hiljadu zarobljenih Bošnjaka na farmi Branjevo kod Srebrenice, u medjuvremenu izdržao kaznu od 5 godina zatvora koja mu je izrečena zahvaljujući priznanju, iskrenom pokajanju i saradnji sa tužilaštvom. Krivicu za zločine počinjene jula 1995. u Srebrenici su, takodje, priznali i Momir Nikolić, bivši načelnik bezbednosti Bratunačke brigade kome je izrečena kazna od 27 godina zatvora, kao i Dragan Obrenović, načelnik štaba Zvorničke brigade, osudjen na 17 godina zatvora.

Za genocid u Srebrenici optuženi su još i Slobodan Milošević, čije je sudjenje u toku, zatim Radovan Karadžić i Ratko Mladić koji su u bekstvu, kao i grupa oficira bezbednosti VRS od kojih je jedino Ljubiša Beara u pritvoru Tribunala, dok su ostali još na slobodi.