HAG/DEN HAAG | 12.01.2007.

UBRZANI OPORAVAK, USPORENO SUĐENJE

Optuženi Vojislav Šešelj obavestio Pretresno veće da se "ubrzano oporavlja" od štrajka glađu, ali da će mu za puni fizički oporavak trebati tri do četiri meseca, a onda još "neko vreme" za pripremu odbrane sa njegovim timom pravnih savetnika

U pismu upućenom Pretresnom veću Vojislav Šešelj je saopštio da se "ubrzano oporavlja" od posledica štrajka glađu, ali da ne može da precizira tačan datum do kojeg će se oporaviti dovoljno da bi mogao da učestvuje u postupku u kojem se sam brani. Kaže da su prve procene lekara po okončanju štrajka bile da će mu za potpuni oporavak biti potrebno tri do četiri meseca, a ako se ništa ne promeni posle pregleda u januaru i februaru, to bi značilo da bi Šešelj za suđenje mogao da bude fizički spreman u aprilu ove godine.

Međutim, optuženi dalje ističe da će mu- nakon oporavka - biti potrebno još i "neko vreme" za pripreme sa njegovim novoimenovanim pravnim savetnicima. A to znači da bi Šešelj mogao da bude spreman za suđenje tokom leta ili čak kasnije.

Šešelj je okončao štrajk glađu 8. decembra prošle godine nakon što je Žalbeno veće poništilo odluku o imenovanju "branioca u pripravnosti", a Sekretarijat suda se obavezao da će prihvatiti mnoge od njegovih zahteva u vezi sa pripremom odbrane.

Suđenje Šešelju je počelo 27. i 28. novembra 2006. godine, ali je Žalbeno već proglasilo ništavnim sve procesne aktivnosti preduzete u vreme kada je optuženog zastupao "branilac u pripravnosti", pa će suđenje početi iznova kada optuženi bude u stanju da u punoj meri učestvuje u postupku kao sopstveni zastupnik.

Vojislav Šešelj je optužen za zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini, počinjene od avgusta 1991. do septembra 1993. godine.