HAG/DEN HAAG | 04.09.2001.

UMJESTO DOKAZIVANJA NEVINOSTI - PRIZNANJE KRIVNJE

Nova nagodba optuženog i tužitelja. Uoči početka svog dokaznog postupka, Dragan Kolundžija priznao krivnju po jednog točki optužnice. Optužba će, zauzvrat, tražiti kaznu od najviše 5 godina zatvora

Dragan Kolundžija će se izjasniti krivim po jednoj točki optužnice koja ga tereti za zločine u logoru Keraterm, objavljeno je danas u Haškom tribunalu. Umjesto očekivanog početka dokaznog postupka njegove obrane, objavljen je tekst sporazuma između optuženog i tužitelja, prema kojem će se Kolundžija izjasniti krivim za progon kao zločin protiv čovječnosti, a u zamjenu za priznanje krivnje tužitelji će tražiti kaznu od najviše 5 godina zatvora.

Ovaj sporazum se temelji na suglasnosti obrane i optužbe oko činjenica na kojima će se zasnivati priznanje krivnje. Obrana, naime, prihvaća da je u dosadašnjem toku suđenja dokazano da su u Keratermu zatočenici držani u nehumanim uvjetima i da su trpjeli zlostavljanja, poniženja i psihološke patnje. Obrana je, takođe, prihvatila tvrdnju da je Kolundžija u ljeto 1992. bio vođa jedne od stražarskih smjena u tom logoru, u kome su bili zatočeni Bošnjaci, Hrvati i drugi ne-Srbi. Iako nema dokaza da je Kolundžija osobno zlostavljao ili dopuštao zlostavljanja, brojni su dokazi da su se u Keratermu takvi zločini redovito događali. U sporazum nije unesena točka optužnice po kojoj je Kolundžija bio odgovoran za masakr oko 130 Bošnjaka u sobi broj 3, koji je izvršen u noći dok je on bio dežuran.

Na sudskom vijeću je da odluči hoće li prihvatiti predloženi raspon kazne od 3 do 5 godina. Kolundžija je potvrdio da je svjestan kako kazna može biti duža i uključivati doživotni zatvor.

Ovaj sporazum je potpisan 30. augusta, u vrijeme kad je Kolundžijina obrana trebala započeti svoj dokazni postupak. Nakon što je jutros na otvorenoj raspravi sudac Patrick (Patrik) Robinson objavio da će optuženi Kolundžija promijeniti izjavu o krivnji, branitelj Ivan Lawrence (Ajvan Lorens) i tužitelj Dirk Ryneveld (Rajneveld) su nastavili svoje konzultacije oko teksta sporazuma. Očekuje se da bi konačna verzija mogla biti predočena sucima danas poslijepodne ili najkasnije u četvrtak, nakon čega će Kolundžija biti pozvan na ponovno izjašnjavanje o krivnji pred Sudskim vijećem.

Ovo je drugi slučaj da se jedan optuženik - koji se na prvom pojavljivanju izjasnio nevinim po svim točkama optužnice - u kasnijem postupku odlučio izjasniti krivim po jednom njenom dijelu . U decembru prošle godine to je učinio Stevan Todorović, optužen za zločine u Bosanskom Šamcu. Njemu je prije mjesec dana izrečena kazna od 10 godina zatvora, u okvirima raspona od 5 do 12 godina koji su u njegovom slučaju predložile optužba i obrana. Todorović se, među ostalim, obavezao i da će surađivati s tužiteljima u njihovoj istrazi o zločinima u Bosanskom Šamcu i svjedočiti protiv svojih bivših su-optuženika, kao i na drugim suđenjima. U tekstu sporazuma u slučaju Kolundžije nije spomenuta mogućnost njegovog svjedočenja protiv dosadašnjih su-optuženika. Na tekućem suđenju za zločine u Keratermu, Kolundžijini se sudilo zajedno s Duškom Sikiricom, kojeg se tereti da je bio komandant logora, te drugim vođom stražarske smjene Damirom Došenom.

Vjera Bogati