HAG/DEN HAAG | 24.05.2012.

USKORO ŽALBENA PRESUDA MILANU I SREDOJU LUKIĆU

Izricanje žalbene presude Milanu i Sredoju Lukiću prvostepeno osuđenim za teške zločine nad Muslimanima u Višegradu, očekuje se od jula ove godine - najavljeno na konferenciji o stanju u žalbenom postupku

Žalbena presuda Milanu i Sredoju Lukiću za zločine nad višegradskim Muslimanima biće doneta "neposredno pre ili odmah posle" letnje sudske pauze koja počinje 20. jula, najavio je danas sudija Mehmet Ginej/Guney na konferenciji u stanju u žalbenom postupku.

Milan i Sredoje Lukić su u junu 2009. godine prvostepeno osuđeni za zločine počinjene u Višegradu tokom 1992. godine. Prvooptuženi Milan Lukić je osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog zločina koji uključuju dve "žive lomače" u kojima je spaljeno više od 100 žena, dece i staraca, kao i za streljanja civila na obali Drine. Sredoje Lukić je za saučesništvo u spaljivanju civila u kući u Pionirskoj ulici osuđen na 30 godina zatvora. Branioci su, u žalbama, tražili poništavanje prvostepene presude ili ublažavanje odmerenih kazni, dok se tužilaštvo zalagalo za potvrđivanje doživotne kazne Milanu Lukiću i pooštravanje zatvorske kazne izrečene Sredoju Lukiću.

U kratkom obraćanju sudu, Milan Lukić je danas, na pitanje o zdravstvenom stanju naveo da se "teško oseća u duši i srcu" pošto sedam godina dokazuje da "nema plave oči, mladeže na licu ni tetovaže". Neki od svedoka tužilaštva su, naime, opisali Milana Lukića kao čoveka svetle kose i plavih očiju sa mladežom na licu i tetovažom na telu. Sredoje Lukić nije imao primedbe na uslove u pritvoru niti svoje zdravstveno stanje, opisujući ga kao "redovno i normalno".