HAG/DEN HAAG | 09.06.2004.

VALENTIN ĆORIĆ TRAŽI PRIVREMENO OSLOBADJANJE

"Optuženik ima pravo na brzo sudjenje... ali dosadašnje iskustvo pokazuje da će predraspravna faza trajati bar dvije godine", naveo je u podnesku Ćorićev advokat Tomislav Jonjić. On drži da optuženi ispunjava sve kriterije da bude oslobodjen do početka sudjenja.

Obrana Valentina Ćorića, bivšeg zapovjednika Vojne policije HVO, podnijela je ove sedmice zahtjev za privremeno oslobadjanje optuženog, do početka sudjenja.

"Optuženik ima pravo na brzo sudjenje...ali dosadašnje iskustvo pokazuje da će predraspravna faza trajati bar dvije godine", naveo je u podnesku Ćorićev advokat Tomislav Jonjić. On drži da optuženi ispunjava sve kriterije da bude oslobodjen do početka sudjenja.

Ćorić se dobrovoljno predao Tribunalu četiri dana nakon sto je dobio optužnicu, iako je svjestan da bi mogao dobiti visoku kaznu ako bi bio proglašen krivim, navodi se u podnesku. Garancije da će se optuženi vratiti u Haag kad ga suci pozovu dale su vlade Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Advokat ističe da Ćorić "nije nikada zloupotrijebio" svoj položaj u policiji Federacije BiH da bi utjecao na potencijalne svjedoke, te da stoga Tribunal ne treba strahovati da će to učiniti dok je na privremenoj slobodi. K tome, tužiteljstvo još nije obrani objavilo imena svjedoka koje namjerava izvesti na sudjenju Ćoriću i petorici bivših političkih i vojnih dužnosnika Herceg-Bosne.

Zahtjevu je priložena i svečana izjava optuženog da će poštivati sve preduvjete za privremeno oslobadjanje i da će se odazvati pozivu suda. "Uvijek sam i bez rezerve smatrao da osobe odgovorne za teška kršenja medjunarodnog humanitarnog prava na području bivše Jugoslavije moraju biti kažnjene. U tom smislu sam podupirao i podupirem osnivanje i postojanje Tribunala", navodi Ćorić u svojoj izjavi.

Ovo je prvi zahtjev za privremeno oslobadjanje što ga je uputio jedan od optuženika iz ovog predmeta, bar prema onome što je javno objavljeno na Tribunalu. Prije no što vijeće donese odluku o tom zahtjevu, vjerojatno će čekati da zahtjeve podnesu i drugi su-optuženici koji to žele, a potom će zakazati usmenu raspravu o tom pitanju.

Bivši premijer Herceg Bosne Jadranko Prlić, bivši zapovjednici HVO Slobodan Praljak i Milivoj Petković, bivši ministar obrane Herceg Bosne Bruno Stojić, bivši zapovjednik Vojne policije HVO Valentin Ćorić te predstojnik komisije HVO za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić predali su se Tribunalu 5. aprila i izjasnili se da nisu krivi za djela kojima ih tereti tužitelj - progone, ubojstva, razaranja, zatočavanja i deportacije Bošnjaka s područja proglašenim Herceg Bosnom.