HAG/DEN HAAG | 27.01.2010.

VEĆE POZIVA SVEDOKE NA SUĐENJU ZA "OLUJU"

Na današnjoj administrativnoj raspravi na suđenju generalima Gotovini, Čermaku i Markaču saopšteno da će Pretresno veće pre zaključenja procesa pozvati nekoliko svedoka, čija imena danas nisu saopštena

Prošle sedmice je u predmetu za zločine u "Oluji" završen dokazni postupak trežeoptuženog Mladena Markača, a danas su obavljeni i poslednji administrativni poslovi usvajanja dokumenata, ali suđenje hrvatskim generalima time nije okončano. Ostaje još da se, kako je danas najavljeno, saslušaju svedoci koje će pozvati Pretresno veće sudije Orija/Orie.

Predsedavajući nije saopštio imena svedoka za koje se veće opredelilo niti je rekao koliko će ih biti. Sve te informacije, najavio je, biće poznate u najskorije vreme kada bude objavljen nalog o rasporedu njihovih svedočenja.

Na početku današnjeg administrativnog zasedanja tužiocu je omogućeno da usmeno odgovori na pritužbe Gotovinine odbrane na rad istražitelja Joakima Robertsona/Robertsson. Branioci, naime, tvrde da je on u izjavu bivšeg komandanta snaga UN u sektoru Jug Alena Forana/Alain Forand dodao navode koji nisu svedokovi a izostavio delove koji su potencijalno oslobađajući po optužene.

Tužiteljica Gustafson je negirala takve navode zahtevajući od veća da odbaci pritužbe Gotovinine odbrane. Branioci su, navela je ona, imali priliku da za vreme Foranovog svedočenja u aprilu prošle godine preispitaju "problematične" delove izjave, ali oni to nisu učinili. Optužba smatra da se iz podnesaka odbrane može zaključiti da je istražitelj Robertson kriv samo zato što je Šveđanin koji je navodno primao instrukcije od Karla Bilta, koji je, podsetimo, nakon "Oluje" proglašen za personu non gratu u Hrvatskoj zbog tvrdnji o neselektivnom "barbarskom napadu na Knin".

Branilac Mišetić je u odgovoru na te tvrdnje rekao da odbrana nije ukazivala na Robertsonovu nacionalnu pripadnost nego na to da je radio za švedsku obaveštajnu službu. Predlog odbrane je da veće naloži tužiocu da razgovara sa istražiteljem i od njega dobije informacije o tome kako je Foranova izjava sačinjena.

Odjavljujući današnje zasedanje, predsedavajući sudija je rekao da veće do daljnjeg prekida sa radom.