HAG/DEN HAAG | 09.01.2013.

VIDOJE BLAGOJEVIĆ PUŠTEN NA SLOBODU

Bivši komandant Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske prevremeno je oslobođen nakon što je odslužio dve trećine petnaestogodišnje zatvorske kazne zbog pomaganja i podržavanja srebreničkog genocida

Vidoje Blagojević, bivši komandant Bratunačke brigade VRS, pušten je na prevremenu slobodu 22. decembra 2012. godine, saopšteno je danas na prvoj ovogodišnjoj konferenciji za medije u Tribunalu. Odluku o prevremenom oslobađanju predsednik Tribunala Teodor/Theodor Meron doneo je još 3. februara prošle godine, ali je bila poverljiva.

Blagojević je 2007. godine proglašen krivim pomaganje i podržavanje progona i prisilnog premeštanja stanovništva iz srebreničke enklave, kao i za pomaganje i podržavanje ubistava muslimanskih muškaraca u Bratuncu. Pravosnažno je osuđen na kaznu od 15 godina zatvora koju je izdržavao u Norveškoj. U vreme izdržavanja kazne računa se period od 10. avgusta 2001. godine kada je uhapšen u Bosni i Hercegovini i prebačen u Pritvorsku jedinicu Tribunala.

Iako je odlukom od 3. februara 2012. godine sudija Meron naložio da Blagojević bude oslobođen 31. decembra, početkom proteklog meseca odobrio je zahtev norveških vlasti da Blagojevića oslobode 22. decembra, zbog tehničkih problema da bude pušten na slobodu poslednjeg dana u godini.

U odluci predsednika Tribunala koja je sada dostupna javnosti se navodi da je Blagojević osuđen za najteže zločine u Srebrenici koji su na živote porodica žrtava i preživelih ostavili trajne posledice poznate kao "Srebrenički sindorm". Napominje se da iako je Blagojevićeva uloga bila "ograničena, težina zločina u srebreničkom genocidu je izuzetno visoka", što je faktor koji "ne ide u prilog prevremenom puštanju na slobodu".

Razmatrajući i "pokazatelje rehabilitacije" osuđenog tokom služenja kazne predsednik je preneo nalaze norveških vlasti da Blagojević "nikada nije prekršio nijedno pravilo tokom boravka u zatvoru". Sudija Meron smatra da Blagojevićevo "dobro ponašanje" predstavlja "određen nivo rehabilitacije" što ide u prilog prevremenom oslobađanju.

I konačno sudija u odluci od 3. februara zaključuje da je Blagojević u tom trenutku odslužio bar šest meseci više od dve trećine presuđene kazne. Prema praksi Tribunala nakon dve trećine izdržane kazne osuđeni "ima mogućnost, ali ne i direktno pravo" da bude pušten na slobodu. Dosadašnja praksa pokazala je da je to period nakon kojeg je iz zatvora puštena većina haških optuženika.