HAG/DEN HAAG | 02.02.2015.

VINKO PANDUREVIĆ TRAŽI PREVREMENO OSLOBAĐANJE

Odmah po izricanju žalbene presude kojom mu je potvrđena kazna od 13 godina zatvora na koju je osuđen zbog srebreničkih zločina, bivši komandant Zvorničke brigade VRS podneo zahtev bude prevremeno oslobođen pošto je odslužio tri četvrtine izrečene kazne

Nakon što je prošle sedmice pravosnažno osuđen na 13 godina zatvora zbog zločina u Srebrenici i Žepi počinjenih u julu 1995. godine, Vinko Pandurević, bivši komandant Zvorničke brigade VRS podneo je zahtev za prevremeno oslobađanje iz pritvora Haškog tribunala u kojem je proveo devet godina i 11 meseci, odnosno "75 odsto od izrečene kazne".

U zahtevu upućenom predsedniku Tribunala Teodoru/Theodor Meronu, Pandurević se poziva na statut i dosadašnju praksu Međunarodnog suda i podseća da se dobrovoljno predao u martu 2003. godine, da je sarađivao sa Tužilaštvom kao i da je tokom suđenja svedočio u svoju odbranu "izlažući se tako unakrsnom ispitivanju od strane tužioca o događajima relevantnim za optužnicu a i šire".

Ne poričući težinu zločina za koje je osuđen, Pandurević podseća da je Žalbeno veće ocenilo kako su njegove "aktivnosti (kao komandanta Zvorničke brigade VRS) doprinele spasavanju hiljada života". S obzirom na tu činjenicu, smatra Pandurević, "težina zločina ne bi trebalo da bude otežavajući faktor u odobravanju zahteva za prevremeno oslobađanje".

Vinko Pandurević osuđen je po komandnoj i individualnoj odgovornosti za ubistva, istrebljivanja i progone, pravno kvalifikovanih kao zločini protiv čovečnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja.