HAG/DEN HAAG | 27.08.2015.

VUJADIN POPOVIĆ U NEMAČKOM ZATVORU

Odlukom predsednika Mehanizma za međunarodne krivične sudove Teodora Merona, Vujadin Popović će ostatak kazne doživotnog zatvora služiti u Nemačkoj. Prema računici koju je predsednik Meron izveo u jednoj od prethodnih odluka, osuđeni na kazne doživotnog zatvora moraće u zatvoru da provedu najmanje 30 godina

Vujadin Popović, bivši načelnik bezbednosti Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske je prebačen u zatvor u Nemačkoj gde će služiti ostatak kazne doživotnog zatvora, navodi se odluci predsednika Mehanizma za međunarodne krivične sudove Teodora/Theodor Merona, sa koje je danas skinuta oznaka poverljivosti.

Presudom Žalbenog veća od 30. januara 2015. Popoviću je potvrđena kazna doživotnog zatvora za genocid i udruživanje radi vršenja zločina genocida, počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine. Na istu kaznu osuđen je i bivši bezbednjak Glavnog štaba VRS Ljubiša Beara.

U jednoj od prethodnih odluka u slučaju Stanislava Galića, predsednik Meron je definisao koliko traje kazna doživotnog zatvora. Ukazao je da osuđeni na tu kaznu ne mogu da budu pušteni na slobodu ranije od onih kojima je odmerena najduža vremenski ograničena kazna koja, za sada, iznosi 45 godina. Budući da se oni, po pravilu, oslobađaju nakon izdržane dve trećine odmerene kazne, to bi značilo da će Vujadin Popović u zatvoru provesti najmanje 30 godina, dakle, još oko dve decenije.