HAG/DEN HAAG | 04.11.2004.

ZAHTEV DA SE PROŠIRI OPTUŽNICA PROTIV ŠEŠELJA

Na osnovu novih dokaza, tužilaštvo traži dozvolu da optužnicu protiv Vojislava Šešelja dopuni novim navodima za zločine “Šešeljevaca” u širem području Sarajeva, Bijeljini, Mostaru i Nevesinju

U prvobitnoj optužnici, podignutoj u januaru prošle godine, lider srpskih radikala Vojislav Šešelj se tereti za zločine nad nesrpskim stanovništvom Vukovara i Voćina u Hrvatskoj, sela Hrtkovci u Vojvodini, kao i dve bosansko-hercegovačke opštine: Zvornik i Bosanski Šamac.

Na bazi novih dokaza do kojih je, kako se navodi, nedavno došlo, tužilaštvo Haškog tribunala je od Raspravnog veća zatražilo dozvolu da optužnicu protiv Šešelja dopuni novim navodima. U izmenjenoj i proširenoj optužnici koja je podneta na odobravanje, navedeni su zločini koje su formacije “Četnika” ili “Šešeljevaca” počinile u pet opština šireg područja Sarajeva (Ilijaš, Vogošća, Novo Sarajevo, Ilidža i Rajlovac), Bijeljini, Mostaru i Nevesinju.

U selu Lješevo u širem području Sarajeva, navodi se u predlogu proširene optužnice, “Šešeljevci” su 5. juna 1992. ubili 22 nesrpska civila. U leto 1993., navodi se dalje, “Šešeljevci” su otsekli glavu jednom civilu i ubili pet ratnih zarobljenika u području Crne Rijeke u opštini Ilijaš. U istom periodu, jedinica “Šešeljevaca” je ubila 25 civila koji su korišćeni za “živi štit” na brdu Žuč u opštini Vogošća, kao i dvojicu ratnih zarobljenika na planini Igman u opštini Ilidža.

“Šešeljevci” su, navodi se u proširenoj optužnici, 31. marta 1992. učestvovali u zauzimanju Bijeljine i egzekuciji šestorice civila. Nakon zauzimanja grada, navodi se dalje, srpske snage medju kojima su bili i “Šešeljevci” su “rutinski zatočavali, tukli, seksualno napadali, mučili i ubijali” nesrpske civile. Izmedju aprila 1993. i septembra 1993. stotine nesrba su zatvoreni u zgradi SUP-a i logoru Batković, gde je usled zlostavljanja i neljudskih uslova umrlo oko sto zatočenika.

U području Mostara “Šešeljevci” su, kako se navodi u proširenoj optužnici, 13. juna 1992. uhapsili 88 civila, zatvorili ih na fudbalskom igralištu u Vrapčićima i zatim ih ubili. Istog dana “Šešeljevci” su 18 nesrpskih civila iz naselja Zelik odveli u Sutinu, ubili ih a njihova tela bacili u jamu u blizini Neretve.

Prema navodima iz proširene optužnice, “Šešeljevci” su 22. juna 1992. uhapsili 76 muslimanskih civila u području Nevesinja, odveli ih u osnovnu školu u Dnopolju, ubili sve muškarce a žene i decu zatvorili u toplanu u Kilavcima. Nakon toga su 44 žene i deteta ubijeni i bačeni u jamu u Lipovači. Takodje u području Nevesinja, “Šešeljevci” su, kako se tvrdi, 26. juna 1992. uhapsili 11 muslimanskih civila i mučili ih u školi u Ziemlju, da bi zatim sedam od njih odveli i ubili. Istog meseca 1992. srpske snage medju kojima su, kako se navodi, bili i “Šešeljevci” uhapsile su i zatvorile 20 muslimanskih civila iz naselja Lakat, od kojih je 19 ubijeno na planini Borašnica.

Mada proširena novim navodima, nova optužnica sadrži isti broj tačaka kojima se Vojislav Šešelj tereti za progone na političkim, rasnim i verskim osnovama, istrebljenje, ubistva, zatočavanje, mučenje, surovo postupanje, deportacije i prinudno premeštanje stanovništva, kao i za bezobzirno razaranje i pljačku javne ili privatne imovine, što se u ukupno 14 tačaka kvalifikuje kao zločini protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.