HAG/DEN HAAG | 16.06.2005.

ZAJEDNIČKO SUĐENJE "IRACIONALNO"

Nakon Šešelja, i Martić se usprotivio spajanju predmeta i zajedničkom suđenju. Obrane Stanišića i Simatovića traže više vremena da odgovore na prijedlog optužbe.

Optuženi Milan Martić se protivi prijedlogu tužitelja za spajanjem njegovog predmeta s predmetima protiv Vojislava Šešelja, Jovice Stanišića i Franka Simatovića. Šešelj je prije dvije sedmice usmeno iznio svoje protivljenje, dok su Simatović i Stanišić zatražili više vremena da odgovore na prijedlog optužbe.

Tužiteljstvo je 1. juna uputilo sucima podnesak da se ovim optuženima sudi na jedinstvenom suđenju, držeći da se njihove optužnice "u značajnoj mjeri preklapaju". Bivši predsjednik "RS Krajine" Martić, vođa srbijanskih Radikala Šešelj i bivši šefovi u tajnoj policiji Srbije Stanišić i Simatović se terete za zločine protiv nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj i BiH. Tužitelji smatraju da bi spajanje ovih predmeta bilo ekonomično, jer bi se izbjeglo višestruko izvođenje istih dokaza.

Međutim, Martićeva obrana drži da broj od 14 zajedničkih svjedoka, koji bi dali iskaze na suđenju Martiću kao i na druga dva suđenja, ne opravdava spajanje predmeta. "Uzevši u obzir razlike između ova tri predmeta, prije svega između navedenih zločina, zajedničko suđenje bi izuzetno dugo trajalo". S obzirom na to da se u predmetima Šešelj i Stanišić-Simatović još razmatraju izmjene optužnica te da je tempo priprema sporiji, Martićeva obrana drži da bi "zajedničko suđenje bilo iracionalno i da bi vodilo nerazumnoj odgodi početka Martićevog suđenja".