HAG/DEN HAAG | 21.09.2015.

ZAKLJUČAK DA NEMA POUZDANOG ZAKLJUČKA

Na suđenju Ratku Mladiću putem video-konferencijske veze svjedočio Kanađanin Mišel Gotje, bivši vođa tima UNPROFOR koji je istraživao eksploziju minobacačke granate na sarajevskoj pijaci Markale, 5. februara 1994. godine. Zaključak istrage je bio da se ne može pouzdano zaključiti koja je od zaraćenih strana ispalila kobni projektil koji je usmrtio 66 a ranio 140 Sarajlija

Mišel Gotje/Michel Gauthierje, prema sažetku pisane izjave date 2011. godine odbrani Radovana Karadžića koju je Mladićeva odbrana danas uvela u dokaze, iz štaba UNPRFOR u Zagrebu stigao u Sarajevo 11. februara 1994, šest dana nakon masakra na Markalama, Posle uviđaja ipregleda raspoloživih dokaza zaključio je da su nalazi Francuskog bataljona "nepouzdani" jer su istražitelji koristili "nekonvencionalne metode" određivanja azimuta. Francuzi su, također, prilikom vađenja stabilizatora granate proširili rupu na mjestu udara te stoga ni analiza kratera nije dala pouzdane rezultate.

U zvaničnom izvještaju Gotijevog tima od 15. februara 1994. godine se navodi da je na Markalama eksplodirala minobacačka granata od 120 milimetara koju je mogla ispaliti bilo koja od strana budući da je mjesto ispaljena moglo da bude na razdaljini od 300 do 5.500 metara od mjesta udara. Mjesto ispaljenja je, dakle, moglo biti kako na području koje je držala Armija BiH, tako i na teritoriji pod kontrom Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS.

Odgovarajući na pitanja Mladićevog branioca Dragana Ivetića, Gotje je rekao da na takavzaključak ne bi uticalo to da li se ispaljenje granate čulo ili ne. Bez utjecaja bi, također, bilo iporijeklo odnosno mjesto proizvodnje granate, pošto su obje strane bile u mogućnosti da zarobe dio arsenala protivnika. Osim toga, vojni posmatrači UN su imali ograničenu slobodu kretanja i nisu imali potpuni uvid u to gdje se nalaze minobacački položaji. Na braniočevo pitanje da li je u UN čuo priče koje bi ukazivale na to da je bosanska strana odgovorna za incident, svjedok je odgovorio da nije čuo nikakve "korisne informacije" koje bi išle u prilog toj tvrdnji.

Gotje je u unakrsnom ispitivanju potvrdio da je istragom utvrđeno da eksplozija na Markalama nije izazvana statičkim eksplozivom ili nekakvom eksplozivnom napravom bačenom kroz prozor obližnjih zgrada. Rekao je, također, da granata prije udara u tlo nije udarila u tezgu. Složio se i sa tužiočevom sugestijom da na bosanskoj strani nije bila ograničena sloboda kretanja vojnim posmatračima UN. Dodao je, međutim, da nije bilo moguće provjeriti sve potencijalne pozicije minobacačkih položaja duž putanje granate. Gotje je ostao pri iskazu na suđenju Karadžiću da se procijenjeni ugao vatre podudara sa minobacačkim položajima Koševske brigade SRK na Mrkovićima.

Suđenje se nastavlja sutra svjedočenjem Zorice Subotić, balističkog vještaka odbrane.