HAG/DEN HAAG | 31.10.2002.

ZAKLJUČENO SUĐENJE TUTI I ŠTELI

Suci će morati presuditi jesu li Mladen Naletilić Tuta i Vinko Martinović Štela bili moćni provodioci politike etničkog čišćenja u Mostaru ili tek minorni sudionici sukoba

Suđenje Mladenu Naletiliću Tuti i Vinku Martinoviću Šteli zaključeno je danas uz pozive obiju strana u postupku - tužitelja i obrane - da suci pažljivo prouče dokazni materijal prije donošenja presude. Strane, međutim, imaju različita mišljenja o tome kakvi bi trebalo da budu rezultati tog proučavanja.

Tužitelj, naime, drži da "jasni dokazi" ukazuju na neupitnu moć i odgovornost dvojice bivših zapovjednika u Kažnjeničkoj bojni za krivična djela nad Bošnjacima u području Mostara 1993. Obrana, međutim, tvrdi da je uvjerena da dokazi optužbe ne upućuju ni na zapovjednu niti na individualnu odgovornost Tute i Štele za protjerivanja Bošnjaka, vojne napade, zatočavanja i zlostavljanja zarobljenika.

"Tuta i Štela su htjeli imati moć, ali ne i odgovornost", rekao je tužitelj Kenneth Scott/Kenet Skot, zatraživši 35 godina kazne za bivšeg zapovjednika KB Tutu i 25 godina za Štelu, koji je bio zapovjednik jedne manje jedinice. Scott je podsjetio vijeće da su žrtve kao i bivši pripadnici Kažnjeničke bojne - strani plaćenici - svjedočili o direktnom suđelovanju optuženih u napadima ili zlostavljanjima zatočenika.

Obrana te dokaze i svjedoke odbacuje kao nevjerodostojne. Osporavajući da je Tuta zapovijedao Kažnjeničkom bojnom 1993., u vrijeme najžešćeg hrvatsko-bošnjačkog sukoba u Mostaru, kao i da je Štela sa svojom antiterorističkom grupom bio Tutin podređeni, advokati obrane su ustvrdili da su optuženici imali tek minorne uloge u vojnoj hijerarhiji HVO i da trebaju biti oslobođeni.

Nakon što su branitelji u više navrata optužili tužitelja da ga ne zanima prava slika rata u Bosni i Hercegovini, već da želi samo potvrditi svoje "pristrano" viđenje mostarskog sukoba, tužitelj Scott je uzvratio tvrdnjom da obrana napada tužiteljstvo zato što - u nedostatku dokaza - nema drugog izbora osim iznošenja emocionalnih apela sucima.

Na zaključenju rasprave, irska sutkinja Maureen Clark/Morin Klark se osjetila pozvanom da uvjeri sudionike u postupku da će "presuda biti temeljena na onom što je dokazano, a ne na talentu bilo kojeg svjedoka ili pravnika".

Suci nisu mogli precizirati koliko će im vremena biti potrebno da procjene sve dokaze i donesu presudu s obzirom da su u 14 mjeseci glavne rasprave optužba i obrana izveli oko 130 svjedoka i priložili 18.000 dokumenata. (kraj)