HAG/DEN HAAG | 14.03.2001.

ŽALBE NA PRESUDU KORDIĆU I ČERKEZU

Optužba i obrana su formalno najavile žalbe na presudu od 26. februara kojom je Dario Kordić osuđen na 25, a Mario Čerkez na 15 godina zatvora

Nakon presude izrečene Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu 26. veljače/februara - sve strane u postupku su najavile žalbe. Tužitelji se žale na presude obojici optuženih, dok se istovremeno žale oba tima obrane. Zasad se radi samo o formalnim najavama žalbi na presudu i kazne, budući da takve najave moraju biti predane u roku od 15 dana nakon presude. U sljedećih 90 dana, optužba i obrana će morati Žalbenom vijeću dostaviti podneske u kojima će precizirati na koje se aspekte presude žale.

Bivši politički lider Hrvata u Srednjoj Bosni Dario Kordić proglašen je krivim po 12 od 22 točke haške optužnice za zločine nad Bošnjacima u Lašvanskoj dolini, a zapovjednik Viteške brigade HVO Mario Čerkez kriv je po 14 od 22 točke optužnice. Prvostepeno sudsko vijeće je Kordića osudilo na 25 godina zatvora, a Čerkeza na 15 godina, od čega se oduzima dvije godine i pet mjeseci njihovog boravka u pritvoru Tribunala.