HAG/DEN HAAG | 13.12.2015.
Sledeće sedmice u Tribunalu

ŽALBENA, ALI MOŽDA NE I KONAČNA, PRESUDA STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU

Izricanje žalbene presude u predmetu bivših šefova srpske tajne policije Jovice Stanišića i Franka Simatovića zakazano je za utorak 15. decembar ove godine u 3 posle podne. Dan kasnije održaće se žalbena rasprava u slučaju bivših policijskih zvaničnika bosanskih Srba Miće Stanišića i Stojana Župljanina. Odbrana Ratka Mladića najavila iskaze Dušana Pavlovića, bivšeg šefa ekshumacija u Institutu za nestala lica BiH, kao i jednog zaštićenog svedoka

Žalbeno veće će u utorak 15. decembra izreći presudu bivšim šefovima Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću koji su u maju 2013. godine oslobođeni optužbi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem etničkog čišćenja velikih delova Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo je tvrdilo da su zločine počinile jedinice poput "Škorpiona", "Crvenih beretki","Arkanovaca", "Martićeve policije"... koje je osnovala, obučavala, naoružavala i kontrolisala Državna bezbednost Srbije na čelu sa Stanišićem i Simatovićem. Veće je, međutim, većinom glasova presudilo da pomoć koju su dvojica bivših šefova srpske tajne policije pružala tim jedinicama nije bila "konkretno usmerena" na činjenje zločina već na "uspostavljanje i održavanje srpske vlasti" u delovima Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U žalbi na presudu, tužilaštvo je osporavalo valjanost kriterijuma "konkretne usmerenosti" tražeći osuđujuću presudu ili novo suđenje. Odbrana je tražila da se - u slučaju ukidanja prvostepene presude - predmet vrati na ponovno razmatranje. Stanišić i Simatović su najavili da neće prisustvovati izricanju žalbene presude, koja u njihovom slučaju ne mora da bude i konačna.

U sredu 16. decembra, u sudnicu se vraćaju Mićo Stanišić i Stojan Župljanin, na celodnevnu žalbenu raspravu. Bivši ministar policije Republike Srpske Stanišić i nekadašnji načelnik Centra službi bezbednosti Župljanin su u martu 2013. godine proglašeni krivim za zločine srpskih snaga nad Muslimanima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini i osuđeni su na po 22 godine zatvora.

Tužilaštvo traži da se "neadekvatna kazna uveća", a odbrana oslobađajuću presudu, blažu kaznu ili novo suđenje, pošto je jedan od prvostepenih sudija Frederik Harhof/Harhoff zbog navodne pristrasnosti diskvalifikovan iz veća koje je sudilo Vojislavu Šešelju.

Naredne sedmice biće nastavljen dokazni postupak odbrane Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske koji se tereti za dvostruki genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini. Pored svedoka čiji je identitet zaštićen pseudonimom, na poziv Mladićeve odbrane će svedočiti i DušanPavlović, bivši šef sektora za traženje, ekshumaciju i identifikaciju u Institutu za nestala lica BiH.