HAG/DEN HAAG | 15.11.2013.

ŽALBENA PRESUDA GENERALU ĐORĐEVIĆU 27. JANUARA

Konačna presuda za kosovske zločine policijskom generalu Vlastimiru Đorđeviću biće izrečena 27. januara 2014. godine, četiri dana nakon konačne presude po sličnim ili istim optužbama četvorici bivših srpskih političkih, vojnih i policijskih zvaničnika

Samo dva dana nakon statusne konferencije na kojoj je najavljeno da Žalbeno veće "veoma dobro napreduje" na pisanju presude Vlastimiru Đorđeviću, u Tribunalu je objavljen tačan datum njenog izricanja. Konačna presuda bivšem načelniku javne bezbednosti MUP Srbije biće izrečena 27. januara naredne godine u 15 časova i 30 minuta u sudnici broj jedan.

General Đorđević je, podsetimo, osuđen na 27 godina zatvora zbog odgovornosti za zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine i uloge u pokopu njihovih leševa na više lokacije u Srbiji. Na kaznu se žalila odbrana zahtevajući oslobađajuću presudu ili blažu kaznu, kao i tužilac koji je tražio da kazna bude povećana.

Kada je prvostepena presuda prevedena na srpski jezik, Đorđević je dostavio podnesak u kojem "priznaje i žali" zbog umešanosti u pokopavanje leševa u Batajnici nadomak Beograda i navodi da je znao da je deo leševa skriven u jezeru Perućac. U Batajnici su, podsetimo, ekshumirana 744 leša albanskih civila a u Perućcu još 84. Optuženi je u podnesku negirao da je imao "vodeću ulogu" u akciji skrivanja leševa, već tvrdi da je "bio uvučen u te grozne događaje u kasnijoj fazi".

Ranije danas, saopšteno je da će presuda četvorici bivših srpskih političkih, vojnih i policijskih zvaničnika – Nikoli Šainoviću, Nebojši Pavkoviću i Sretenu Lukiću prvostepeno osuđenim na 22 i Vladimiru Lazareviću osuđenom na 15 godina zatvora – biti izrečena 23. januara.