HAG/DEN HAAG | 12.11.2012.

ŽALBENA PRESUDA LUKIĆIMA 4. DECEMBRA

Konačna presuda Milanu i Sredoju Lukiću za zločine nad višegradskim Muslimanima biće izrečena 4. decembra 2012. godine. Milan Lukić je u prvom stepenu osuđen je na kaznu doživotnog zatvora, a Sredoje Lukić na zatvorsku kaznu od 30 godina

Žalbeno veće će u utorak 4. decembra ove godine izreći konačnu presudu Milanu i Sredoju Lukiću, optuženim za zločine nad Muslimanima u Višegradu 1992. godine.

Prvostepenom presudom izrečenom 20. jula 2009. godine Milan Lukić je osuđen nadoživotni zatvor, a Sredoje Lukić na kaznu od 30 godina zatvora. Milan Lukić je proglašen krivim za istrebljenje, ubistva, okrutno postupanje i nehumana dela u vezi sa šest incidenata iz optužnice. Veće je našlo da je direktno odgovoran za spaljivanje dve grupe žena, dece i staraca zatvorenih u kućama u Pionirskoj ulici i naselju Bikavac. U tim "živim lomačama" 14. i 27. juna 1992. godine izgorelo je više od sto osoba. Sudije su zaključile i da je kriv za streljanje pet Bošnjaka na obali Drine 7. juna 1992. godine, ubistvo 7 radnika fabrike Varda,ubistvo Muslimanke Hajre Korić, kao i za brutalno zlostavljanje zatočenika logora Uzamnica kraj Višegrada. Sredoje Lukić je osuđen za saučesništvo u spaljivanju civila u Pionirskoj ulici i zlostavljanje zatočenika logora Uzamnica.

Tokom suđenja koje je počelo u julu 2008. godine tužilaštvo je izvelo 46 svedoka, odbrana Sredoja Lukića tri, aodbrana Milana Lukića 28 svedoka. Saslušana su i četiri svedoka veća. Završne reči strane su iznele 19. i 20. maja 2009. godine.

Odbrane Milana i Sredoja Lukića su u žalbi tražile poništavanje prvostepene presude ili, bar, ublažavanje izrečenih kazni. Tužilaštvo je, s druge strane, uložilo žalbu samo na presudu Sredoju Lukiću, tražeći da se on proglasi krivim za progon i pomaganje i podržavanje istrebljenja, te da mu se u skladu s tim izrekne duža zatvorska kazna. Žalbena rasprava održana je u septembru prošle godine.