HAG/DEN HAAG | 25.05.2016.

ŽALBENA PRESUDA STANIŠIĆU I ŽUPLJANINU KRAJEM JUNA

Na poslednjoj konferenciji o stanju u postupku protiv bivših čelnika policije bosanskih Srba najavljeno da će presuda Žalbenog veća biti izrečena poslednjih dana juna ove godine

Presuda Žalbenog veća u predmetu bivših čelnika policije bosanskih Srba Miće Stganišića i Stojana Župljanina biće izrečena krajem juna ove godine - saopštio je predsedavajući sudija Adjus/Agius na današnjoj konferenciji o stanju u postupku.

Pošto optuženi nisu imali pritužbi na zdravstveno stanje ili uslove pritvora i pošto ni optužba ni odbrana nisu pokrenuli nikakva pitanja o kojima bi se raspravljalo, poslednja statusna konferencija u predmetu Stanišića i Župljanina trajala je nepunih deset minuta.

Bivši ministar policije Republike Srpske Mićo Stanišić i nekadašnji načelnik Centra službi bezbednosti Banja Luka Stojan Župljanin su, podsetimo, u martu 2013. godine proglašeni krivim za zločine nad Muslimanima i Hrvatima širom Bosne i Hercegovine i osuđeni su na po 22 godine zatvora.

Na žalbenoj raspravi održanoj u decembru prošle godine tužilaštvo je zahtevalo da se "neadekvatna" kazna koju je odmerilo prvostepeno veće "značajno uveća", dok je odbrana tražila da se osuđeni oslobode po svim tačkama optužnice ili da im se izreknu blaže kazne. Branioci su, takođe, tražili obustavu postupka ili ponavljanje suđenja pošto je jedan od prvostepenih sudija, Danac Frederik Harhof/Harhoff, zbog navodne pristrasnosti diskvalifikovan iz veća koje je sudilo Vojislavu Šešelju.