HAG/DEN HAAG | 30.10.2015.

ŽALBENA RASPRAVA ZA STANIŠIĆA I ŽUPLJANINA 16. DECEMBRA

Rasprava o žalbama optužbe i odbrane na prvostepenu presudu kojom su Mićo Stanišić i Stojan Župljanin osuđeni na po 22 godine zatvora za zločine nad muslimanskim i hrvatskim stanovništvom dvadesetak opština Bosne i Hercegovine, zakazana za 16. decembar

Žalbena rasprava u predmetu Miće Stanišića i Stojana Župljanina zakazana je za sredu, 16. decembar ove godine, navodi se u nalogu o rasporedu koji je potpisao predsedavajući Žalbenog veća, sudija Karmel Ađus/Carmel Adius. Detaljni raspored rasprave kao i eventualna pitanja sudija, biće dostavljeni naknadno.

Bivši ministar policije Republike Srpske Mićo Stanišić i nekadašnji načelnik Centra službi bezbednosti Banja Luka Stojan Župljanin su u martu 2013. godine proglašeni krivim za zločine srpskih snaga nad Muslimanima i Hrvatima širom Bosne i Hercegovine i osuđeni su na po 22 godine zatvora.

Na presudu su se žalili i tužilaštvo i odbrana. Tužilaštvo je tražilo da se "neadekvatna" kazna "značajno uveća" dok je odbrana tražila da se osuđeni oslobode po svim tačkama optužnice ili alternativno, da im se izreknu nove, niže kazne. Branioci bivših šefova policije bosanskih Srba su, takođe, tražili ponavljanje suđenja pošto je jedan od prvostepenih sudija, Danac Frederik Harhof/Harhoff, zbog navodne pristrasnosti diskvalifikovan iz veća koje je sudilo Vojislavu Šešelju.

Na konferenciji o stanju u postupku održanoj pre dve sedmice, sudija Ađus je najavio da se presuda može očekivati u junu 2016. godine.