HAG/DEN HAAG | 09.03.2015.

ŽALBENI POSTUPAK STANIŠIĆA I ŽUPLJANINA U ZAKAŠNJENJU

Na statusnoj konferenciji u predmetu bivših policijskih zvaničnika RS, najavljeno je da će žalbena rasprava - planirana za april - biti održana tek nakon letnje sudske pauze, dok će konačna presuda biti izrečena tek sledeće godine

Žalbena rasprava u predmetu bivših visokih zvaničnika policije Republike Srpske, Miće Stanišića i Stojana Župljanina, koja je po važećem "voznom redu" Tribunala bila planirana za april ove godine, će se po svemu sudeći održati tek nakon letnje sudske pauze.

Predžalbeni sudija Karmel Ađus/Carmel Agius je na današnjoj statusnoj konferenciji o stanju u žalbenom postupku, objasnio da se "situacija pogoršala" zbog problema sa osobljem Tribunala koje odlazi, usled čega se okončanje postupka u ovom predmetu ne može očekivati u toku ove godine.

Stanišić i Župljanin su osuđeni na zatvorske kazne od po 22 godine zbog zločina nad bosanskim Hrvatima i Muslimanima tokom 1992. godine. Prvostepeno veće ih je proglasilo krivima za progone, ubistva, mučenja i druge zločine počinjene u okviru udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem trajnog uklanjanja bosanskih Muslimana i Hrvata sa područja planirane srpske države.

Iako nije imao primedbe na uslove pritvora, bivši načelnik Centra službi bezbednosti Banja Luka, Stojan Župljanin, odgovorio je da je "robija teška sama po sebi". Ukazujući da je u pritvoru oko sedam godina, Župljanin je naglasio da "robija uzima danak" i da mu "nije lako".Bivši ministar policije RS Mićo Stanišić nije imao primedbe na uslove pritvora, dok je za zdravstveno stanje rekao da je "podnošljivo" i "u skladu sa godinama".