HAG/DEN HAAG | 01.04.2010.

ZAVRŠEN DOKAZNI POSTUPAK ĆORIĆEVE ODBRANE

Iskazom Zvonka Vidovića odbrana bivšeg načelnika Uprave vojne policije Valentina Ćorića zaključila svoj dokazni postupak. Neizvjesno da li će odbrana Berislava Pušića, bivšeg šefa Komisije za razmjenu HVO, izvoditi svoje dokaze. Odbrana Brune Stojića najavila iskaz Momčila Mandića

Optužba je nastavku unakrsnog ispitivanja bivšeg pripadnika krim-službe vojne policije HVO Zvonka Vidovića ukazivala je na dokaze koji potkrjepljuju navod optužbe da je HVO iz zatvora na Heliodromu oslobađao one zatvorenike koji su se obavezali da će napustiti područje Herceg Bosne i otići u "treće zemlje".

"To je bio jedan od načina, ali ne i pravilo", rekao je svjedok. On je potvrdio da je krim-služba bila zadužena za provjeru da li se protiv lica koja su "izrazila želju" da napuste Herceg Bosnu vodi krivični postupak, ali negira da se to odnosilo samo na Muslimane. Negirao je i tvrdnju optužbe da je iseljavanje Muslimana bio jedan od načina da HVO dobije rat. Iz Mostara su, rekao je, "mnogi odlazili, jer je bio rat i ginulo se".

Tužiteljica Kimberli Vest/Kimberly West je svjedoka suočila sa dokumentom u kojem se navodi da je na jednom sastanku rekao kako treba prestati sa dovođenjem zatvorenika na Heliodrom i da ih treba poslati u Hrvatsku i inostranstvo. Svjedok, međutim, negira da su to njegove riječi i tvrdi da nije učestvovao u organizaciji odlaska osoba u "treće zemlje".

Iskazom Zvonka Vidovića Ćorićeva odbrana je zaključila svoj dokazni postupak. Njegova braniteljica Dijana Tomašegović Tomić je rekla da je odbrana takvu odluku donijela nakon "pomne analize" dosada izvedenih dokaza kako Ćorićeve odbrane tako i odbrana ostalih optuženih i same optužbe.

Ostaje neizvjesno da li će odbrana Berislava Pušića, bivšeg šefa Komisije za razmjenu HVO i šestog optuženog u predmetu bivših čelnika Herceg Bosne izvoditi svoje dokaze. Njegov advokat Fahrudin Ibrišimović je najavio da će – ukoliko postupka uopšte bude – prvi svjedok biti pozvan najranije 26. aprila ove godine.

Odbrana bivšeg ministra obrane Herceg Bosne Brune Stojića je najavila da će u maju ove godine ispitati još jednog svjedoka. Radi se Momčilu Mandiću, prijeratnom pomoćniku ministra unutrašnjih poslova Republike BiH. On je trebao svjedočiti tokom dokaznog postupka Stojićeve odbrane, ali je njegov iskaz odložen za kasnije.