14.07.2006.

ZAVRŠENO IZVOĐENJE DOKAZA NA SUĐENJU KRAJIŠNIKU

Svedočenjem Branka Đerića, bivšeg premijera u Vladi bosanskih Srba, završeno je izvođenje dokaza na suđenju Momčilu Krajišniku. Odbijeni zahtevi odbrane za pozivanje dodatnih 57 sati za izvođenje dokaza i brisanje svedočenja Biljane Plavšić iz sudskih spisa. Završne reči na kraju avgusta, a presuda do 29. septembra

Iskazom poslednjeg svedoka kojeg je pozvalo sudsko veće, prvog ratnog premijera bosanskih Srba Branka Đerića, danas je završeno izvođenje dokaza na suđenju Momčilu Krajišniku. U odgovorima na pitanja sudija, tužilaca i branilaca, Đerić je češće bio primoran da govori u svoju odbranu, nego o svojim saznanjima o Krajišnikovoj ratnoj ulozi.

Danas se branio govoreći da o logorima na području Srpske republike ništa nije znao, iako mu je tužilac predočio više dokumenata upućenih njemu tokom 1992. godine u kojima se opisuje stanje u zatočeničkim objektima. U jednom pismu ga Radovan Karadžić čak informiše da Međunarodni crveni krst traži oslobađanje civila, mentalno obolelih i neuhranjenih zatočenika. Kao i mnogi bivši funkcioneri bosanskih Srba koji su svedočili u Krajišnikovu odbranu, Đerić je logore nazivao "prihvatnim centrima za zbrinjavanje stanovništva".

U odgovorima na pitanje odbrane, ponovio je prethodne tvrdnje da je vlada bila marginalizovana, a da je radio sa nekvalitetnim ljudima. Da je znao odmah na početku kakvi su, nikad, kaže, ne bi sarađivao sa ministrima Momčilom Mandićem, Mićom Stanišićem, Bogdanom Subotićem, Milanom Trbojevićem i Momčilom Pejićem, a naročito ne sa ministrom informisanja Veliborom Ostojićem koji je, kaže Đerić, zaslužio ono što mu se u proleće 1992. godine dogodilo. Ostojića su tada, prisećao se svedok, pripadnici paravojne grupe "Žute ose" maltretirali i "terali da pase travu".

Sudsko veće je danas odbilo zahtev odbrane da iz dokaznih spisa isključi iskaz Biljane Plavšić, a naknadno će odlučiti o eventualnom izuzimanju dokaznih predmeta koji su uvedeni u vreme njenog svedočenja. Odbijen je i zahtev odbrane da joj se odobri dodatno vreme za pozivanje novih svedoka, kao i izvođenje dva svedoka koji bi govorili o karakteru Momčila Krajišnika što bi moglo da ima značaja prilikom odmeravanja kazne ako optuženi bude proglašen krivim.

Završne reči optužbe i odbrane održaće se poslednjih dana avgusta, a presuda Krajišniku će biti saopštena do 29. septembra.