HAG/DEN HAAG | 02.03.2011.

ZAVRŠENO SUĐENJE ZA ZLOČINE U HERCEG BOSNI

Završnim obraćanjem Jadranka Prlića, Brune Stojića i Milivoja Petkovića, te advokata Slobodana Praljka, Valentina Ćorića i Berislava Pušića okončano je suđenje bivšim liderima Herceg Bosne

"Oni koji su patili zaslužuju sućut i pravdu", rekao je u svom završnom obraćanju sudijama Jadranko Prlić, bivši predsjednik HVO i premijer Herceg Bosne. Kao i ostala petorica optuženih čelnika bosanskih Hrvata, Prlić je negirao odgovornost za zločine koji su 1993. i 1994. godine počinjeni na području Herceg Bosne. Preispitujući svoje postupke iz vremena rata Prlić je, kako je rekao, došao do zaključka da nije učinio ništa što ne bi ponovo uradio.

Obraćajući se sudijama na engleskom jeziku, Prlić je rekao da "nikada počinio niti poticao kaznena djela", kao i da mu nije poznato da su ostali članovi HVO Hrvatske zajednice Herceg Bosna - koje je opisao kao "privremeno izvršno tijelo" - bili "upleteni u takvo nešto". "Mi smo učinili sve da bismo olakšali posljedice rata i razaranja i poduzeli sve tražene korake kako bi se počinitelji tih zločina kaznili", rekao je Prlić.

Bivši predstojnik Odjela obrane Herceg Bosne Bruno Stojić je u svom obraćanju sudijama rekao da "iskreno i iz duše suosjeća sa žrtvama rata", a posebno sa žrtvama muslimanske nacionalnosti. Slušajući u sudnici svjedočenja žrtava Stojić se "uvjerio da je bilo zločina" i to su mu, kako je rekao, "bili nateži trenuci u životu", ali jednako kao Prlić tvrdi da "nije ni poticao ni naredio" izvršavanje tih zločina.

"Časni suci, zločini nikad nisu bili dio mojih htijenja, nikad ni sa kime nisam nikakve zločine dogovarao i sklapao", ustvrdio je i general Milivoj Petković. On se jedini izravno izvinio žrtvama za zločine koje su počinili pripadnici HVO. "Koristim priliku ispričati se svim žrtvama postupaka i propusta bilo kojeg pripadnika HVO", rekao je Petković dodavši da se to posebno odnosi na Muslimane s kojima je 1992. godine "zajedno krenuo u rat".

General Slobodan Praljak, koji je prošle sedmice održao svoju polusatnu završnu besjedu, je posljednjeg dana suđenja riječ prepustio svom branitelju Božidaru Kovačiću. Negirajući optužbe da su Hrvatska i HVO okupirali dio teritorije BiH Kovačić je rekao da Praljak nije bio "kralj" na okupiranom teritoriju Herceg Bosne kako to tvrdi optužba nego "oficir na liniji fronta koji sprečavao masovno protjerivanje Hrvata".

Dijana Tomašegović Tomić koja zastupa bivšeg načelnika Uprave vojne policije HVO Valentina Ćorića je danas, između ostalog, rekla da je vojna policija u pogledu izvršavanja vojno-policijskih zadaća bila "de iure" i "de facto" podređena vojnim zapovjednicima. Ona je istakla da Ćorić nije imao nikakvu odlučujuću ulogu ni u zatvaranju ni u oslobađanju zatočenika iz logora i zatvora HVO.

Fahrudin Ibrišimović, advokat Berislava Pušića, bivšeg načelnika Ureda za razmjenu koji zbog zdravstvenih problema nije prisustvovao završnim riječima, je u današnjem obraćanju sudijama rekao da u proteklih pet godina suđenja on nije čuo odgovor na pitanje "ko je i šta je radio Berislav Pušić". Odgovor na to pitanje bi, kako je zaključio, trebalo da bude oslobađajuća presuda za njegovog klijenta.

Predsjedavajući sudija Žan-Klod Antoneti/Jean-Claude Antonetti je nakon završnih obraćanja advokata odbrane i optuženih zaključio do sada najduže Tribunalovo suđenje koje je počelo je 26. aprila 2006. godine. Tokom proteklih pet godina saslušano je ukupno 208 svjedoka, a u dokaze uvršteno oko 10.000 dokumenata koje će sudije u narednim mjesecima razmatrati prije donošenja prvostepene presude. Tužilaštvo je za optužene tražilo kazne u rasponu od 25 do 40 godina zatvora, dok su se odbrane zalagale za oslobađanje šestorice optuženih. Presuda bi, kako se očekuje, mogla da bude saopštena u proljeće 2012. godine.