HAG/DEN HAAG | 07.09.2015.

ZVANIČNI I SUBJEKTIVNI ZAKLJUČCI O MARKALAMA

Bivši ađutant Serđa de Mela na suđenju Ratku Mladiću svjedočio o "zvaničnim" rezultatima istrage prvog masakra na Markalama i svom "subjektivnom" mišljenju o tome koja je strana odgovorna za smrt 66 i ranjavanje više od 140 Sarajlija

Suđenje bivšem komandantu Glavnog štaba VRS Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom Džona Rasela/John Russell, nekadašnjeg ađutanta Serđa de Mela/Sergio de Mello, šefa civilne misije UN u Sarajevu. Rasel je učestvovao u istrazi o prvom masakru na pijaci Markale u februaru 1994. godine u kojem je u eksploziji minobacačke granate od 120 milimetara život izgubilo 66 a ranjeno više od 140 Sarajlija.

Rasel je u glavnom iskazu naveo da je u poslijepodnevnim satima 5. februara 1994. godine izvršio uviđaj na mjestu eksplozije i došao do zaključka da je "nemoguće sa sigurnošću utvrditi koja je od strana ispalila smrtonosni projektil". Nedugo nakon uviđaja čuo je izvještaj CNN u kome je rečeno da je granata ispaljena sa položaja bosanskih Srba što je, po njegovom mišljenju, bio "rezultat propagande". U svoj dnevnik koji je odbrana uvela u dokaze je zapisao da je "bosanska strana gađala samu sebe".

Sudija Moloto je tražio od Rasela da objasni kako je od zaključka u zvaničnom izvještaju da je nemoguće utvrditi koja je strana ispalila projektil, došao do zaključka zapisanog u dnevniku da je bosanska strana odgovorna za incident. Svjedok je odgovorio da je zaključak iz dnevnika njegovo "subjektivno mišljenje".

Tužilac Adam Veber/Weber je ukazao da je Serđo de Melo dan prije masakra na Markalama na sastanku sa Radovanom Karadžićem uložio prigovor zbog "nesrazmjerne vatre" srpskih snaga po Sarajevu. Karadžić se složio da je vatra nesrazmjerna i obećao da će o tome razgovarati sa generalom Stanislavom Galićem, komandantom Sarajevsko-romanijskog korpusa. Iako je prisustvovao tom sastanku Rasel je prvo rekao su "obje strane otvarale vatru jedna po drugoj". Promijenio je mišljenje nakon što ga je tužilac suočio sa izvještajima vojnih posmatrača UN prema kojima je samo u periodu od 19. do 24. decembra 1993. na Sarajevo sa srpske strane ispaljeno 5.536 granata. Priznao je da je to, ipak, "nesrazmjerno."

Rasel je potvrdio da je prilikom analize kratera na Markalama koristio sovjetske tablice gađanja koje se razlikuju od tablica koje je koristila bivša JNA. On je i ovom prilikom, kao i na suđenju Radovanu Karadžiću, potvrdio da je granata koja je pogodila Markale, u zavisnosti od punjenja koje direktno utiče na brzinu, mogla biti ispaljena sa udaljenosti od 900 metara do 4,8 kilometara.